Leestijd: ca. 4 minuten

chrome-google-plaatjeHet onlangs aangekondigde Google Chrome OS zal zeer geringe impact hebben op de markt van besturingssystemen en geen directe bedreiging vormen voor dominante marktpositie van Microsoft, aldus Martin van Ghacks.net. Een gezond tegengeluid dat de overweldigend positieve en hoopvolle verwachtingen van de internationale pers in een kritisch perspectief plaatst. Want wat weten we nou precies van het in een enkele blogpost aangekondigde Google Chrome OS?

Kleine PC’s, kleine stapjes?
Google’s besturingssysteem zal in eerste instantie vooral gebruikt worden op netbooks, kleine notebooks met goedkope hardware en beperkte technische mogelijkheden. Het gebruik van deze mobiele systeempjes is sterk gestegen in de afgelopen jaren, een groei die verwacht wordt aan te houden. Maar netbooks zijn maar een frictie van de totale markt voor besturingssystemen, zonder de desktops en laptops ook te veroveren zet Google hiermee geen zoden aan de dijk.

De compatibiliteit van het aangekondigde besturingssysteem met populaire applicaties is een tweede mogelijke barrière. Google biedt met Google Docs wellicht een alternatief voor het zeer populaire Microsoft Office, maar zal het systeem bijvoorbeeld ook goed werken als platform voor het spelen van grafisch hoogstaande games, een populair tijdverdrijf voor veel computergebruikers? Hoe Chrome OS er qua technische structuur uit gaat zien is nog onbekend, het gaat wellicht lijken op Ubuntu, maar in feite valt er over exacte functionaliteit en ondersteuning van soft- en hardware eigenlijk nog weinig te zeggen.

Snel en simpel switchen?
Toekomstige gebruikers van Chrome OS zullen, tenzij ze voor het eerst op internet zitten, over moeten stappen van een bestaand besturingssysteem, in het overgrote deel van de gevallen waarschijnlijk een besturingssysteem uit de stal van Microsoft. Of en hoe dit precies gaat gebeuren is ook onduidelijk; Microsoft heeft al jaren een enorm sterke positie, veel gebruikers weten alleen maar met Windows om te gaan.

Ook in zakelijke omgevingen heeft Microsoft een enorm sterke positie en zijn overstapkosten vaak hoog. Het zullen waarschijnlijk dan ook de meer avontuurlijke technische onderlegde gebruikers zijn die als eerste met Chrome OS aan de slag zullen gaan, na deze vroege vogels volgt wellicht de massa, maar het is te vroeg daar nu al uitspraken over te kunnen doen.

Conclusie
Chrome OS past uitstekend in de strategie van Google; Een gratis en gebruiksvriendelijk systeem dat constante verbinding heeft met internet, met Google applicaties die volledig via het internet gebruikt worden, zonder lokale installatie maar draaiend op de wereldwijd verspreide Google servers. Ofwel een nieuw platform dat ingezet kan worden om gebruikersgegevens te verzamelen en zeer gerichte marketingmogelijkheden aan te bieden aan de betalende kant van het tweezijdige netwerk dat Google met veel succes heeft ontwikkeld.

Het is echter nog te vroeg om conclusies te trekken en Chrome OS als “Microsoft killer” te bestempelen. Google lijkt er, slim gebruikmakend van bestaande sentimenten in de internetwereld, leuk in te slagen Microsoft weer heerlijk in de rol van grote boze boef te duwen, een monopolist die van de troon gestoten moet worden. Google is in mijn ogen echt een “Marketing Powerhouse” dat de globale pers als ware poppenspeler weet te bespelen, de Chrome OS hype van de afgelopen week is hiervan een keurig voorbeeld.

Persoonlijk ben ik erg benieuwd wat Google Chrome OS gaat brengen, maar tegenover alle vrolijke en hoopvolle geluiden is een meer nuchter geluid hopelijk niet misplaatst!

Over de auteur

Na een studie op Dublin City University is Polle momenteel terug in Nederland en werkzaam bij internetbureau ISM.

3 reacties

 1. Bas Wallet

  “… maar zal het systeem bijvoorbeeld ook goed werken als platform voor het spelen van grafisch hoogstaande games, een populair tijdverdrijf voor veel computergebruikers?”

  Volgens mij geef je zelf al het antwoord eerder in het artikel “Google’s besturingssysteem zal in eerste instantie vooral gebruikt worden op netbook”

  Google probeert verder te gaan waar het gebleven is: marktaandeel van de grote software-concerns afknagen. Ik denk dat dit vrij gestaag zal gaan net als bij Docs of Chrome.

  Beantwoorden
 2. Gyurka Jansen

  Precies Bas, daarnaast heeft Google, zoals ik bij een eerdere reactie aangaf, al aangekondigd dat het een eigen windowing system zal gebruiken. Programma’s die al onder Linux draaien zijn dan in principe niet zonder meer te draaien bij dit nieuwe systeem. (Want voor X11) Ondersteuning van hardware lijkt me minder een probleem aangezien het gewoon bij de Linux kernel draait en voor je hardware ondersteuning in veel gevallen je windowing system niet zal uitmaken… Een voorzichtige inschatting is dus dat hardware ondersteuning het minste zal verschillen met bestaande distro’s en software ondersteuning minder zal zijn; maar dat is dan ook juist het idee van Google.

  Een probleem? Op de korte termijn denk ik eigenlijk wel, maar Google’s visie is dat uiteindelijk veel/alles op het web zal plaatsvinden, zoals Polle hier duidelijk maakt. Een game als Quake Live zal misschien als voorbeeld gelden en zou in principe goed moeten draaien. De tijd zal het leren of ze te vroeg zijn… (of dat het wellicht nooit helemaaa komt)

  Beantwoorden
 3. Stan Lenssen

  Ik denk dat Google met de aankondiging van Chrome OS ook zelf steeds meer trekken van de grote, boze boef begint te krijgen. Wij zitten niet te wachten op een andere monopolist die het stokje van Microsoft wil overnemen (of dat gaat lukken is nog maar de vraag).

  Google maakt met deze ontwikkelingen ook steeds meer kritische geluiden los. Nog steeds is die ene grote, principiële vraag niet beantwoord door Google: hoe zit het met de bescherming van onze gegevens?

  Privacy moet geborgd worden in het systeem. Dat kun je niet een de uitbater van het systeem (lees Google) overlaten. Ik denk dat de overheden Google dan ook steeds kritische gaan volgen. Een reactie vanuit Brussel of Washington zal niet uitblijven.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.