Leestijd: ca. 3 minuten

Afbeelding 2 Voor sommigen misschien al een bekende tool, hopelijk voor veel lezers iets nieuws: Etherpad. Een tool waarbij in real-time meerdere gebruikers aan hetzelfde document werken. Ideaal voor het gezamenlijk schrijven en afronden van teksten of brainstormsessies ongeacht de locatie van je collega’s. Eenvoudig en zonder sign-up, dus snel inzetbaar en toegankelijk. Detail: Etherpad verwerkt de updates iedere halve seconde, vergelijkbare tool Google Docs doet dit iedere 15 seconden.

Eenvoud
Het gebruiksgemak van Etherpad is de grootste kracht van de tool. Zoals gezegd is er geen sign-up nodig om gebruik te maken van de dienst. Ook het starten van een gezamenlijke werkplek is makkelijk: elke werkplek krijgt een url die je meteen kan doorsturen naar collega’s of klanten. Iedereen die de url ontvangt kan gelijk zien wat er tot nu toe geschreven is en direct zijn bijdrage leveren. Om het overzicht te bewaren is er een chatbox naast het werkdocument en kan iedere deelnemer een eigen tekstkleur toegewezen krijgen.

Toepassingen
Meetingnotulen: iedereen kan bijdragen aan de notulen tijdens een afspraak of vergadering. Dit kan leiden tot efficiëntere notities en minder misverstanden naar aanleiding van notities.

Brainstormen: ideeën kunnen altijd gedeeld worden, ook buiten meetings en vergaderingen om. Een ideeënlijst die via Etherpad ontstaat gedurende een week kan ook als uitgangspositie van een vergadering worden gebruikt. Natuurlijk kan je ook gemakkelijk brainstormen met collega’s die elders aan het werk zijn, bijvoorbeeld in het buitenland.

Teleconferentie: teleconferentie ondersteunen door de opmerkingen/beslissingen al tijdens de teleconferentie op te schrijven zodat ze voor alle deelnemers meteen zichtbaar zijn.

Opstellen en Editen: bij belangrijke e-mails of persberichten gaat een tekst langs veel mensen, vaak door het heen en weer mailen van versies. Teksten kunnen voor iedereen zichtbaar geschreven en gecorrigeerd worden.

Programmacode schrijven: gezamenlijk programmacode schrijven of doornemen en sneller fouten zien en verbeteren. Vier ogen zien meer dan twee etc.

Kortom
Door het gebruiksgemak en de functionaliteit beschouw ik Etherpad als een bruikbare tool. Handig om ideeën te bespreken en snel met collega’s tot de juiste opzet van een mail of andere tekstvorm te komen. Natuurlijk zijn hier ook andere tools voor, maar weinige zijn zo simpel en toegankelijk als deze. Kijk de screencast of klik hier om zelf  een werkplek aan te maken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.