Leestijd: ca. 4 minuten

Lifehacking is inmiddels een steeds bekendere term aan het worden in Nederland, die volgens Wikipedia staat voor ‘ onconventioneel gebruik van ICT en andere simpele hulpmiddelen die je helpen om te gaan met overvloed aan informatie’. In Nederland is Lifehacking groot geworden door het weblog Lifehacking.nl. Afgelopen week organiseerde ze een congres in Groningen, en Martijn Engler was zo vriendelijk om voor Bijgespijkerd verslag te doen. Bij deze zijn verhaal.

Inleiding

Gisteren had ik de kans aanwezig te zijn bij Lifehacking Academy in Groningen. Een feestje. Een congres. Een netwerkborrel. Hoe je het ook wilt noemen, één ding is zeker: het was een leuke, inspirerende dag. Aangezien er enkele storingen bij het spoor waren kwam ik ruim drie uur later aan dan gepland, maar nog net op tijd om het einde van een sessie met Martijn Aslander mee te pikken. Hij demonstreerde hier zijn favoriete tools en gadgets, zoals de Amazon Kindle, en zijn favoriete tool Evernote. Vervolgens kregen we in de pauze de gelegenheid om gezellig met elkaar te kunnen praten. Natuurlijk werd er veel gesproken over leuke lifehacks, maar onderwerpen als het lekkere zonnetje en de problemen met de trein kwamen ook gewoon aan bod. Een half uurtje later werden we weer netjes naar de verschillende workshops geleid.

Evernote

Hier kwam ik zelf terecht bij de sessie over Evernote, door Sander Datema, waar hij keurig de basis van deze mooie tool uitlegde. Zoals hij het zelf omschreef:

Evernote is als een rugzakje met informatie die je altijd bij je hebt.

Door vragen te stellen aan het publiek (hoe berg je nu artikelen op? wat doe je met recepten?) en vervolgens uit te leggen hoe Evernote hier kon helpen was er goede interactie tussen het publiek en de spreker. De voorbeelden bleven zo ook duidelijk en toegankelijk voor iedereen, waardoor de informatie goed overkwam op het publiek. De sessie was vooral gericht op mensen die nog niet bekend zijn met Evernote en dit publiek heeft Sander goed weten te bereiken. Achteraf sprak ik nog een aantal mensen die nu ook overtuigd zijn van Evernote!

Dreamfactory

Ook na dit rondje workshops kregen we weer een momentje om een kopje koffie of thee te drinken en rustig bij te praten over wat we gezien en gedaan hadden. Met tientallen mensen op de Academy was er genoeg kans om bij te praten met bekenden en nieuwe mensen te leren kennen. Na de koffie begaf iedereen zich naar de laatste ronde workshops. Hier belannde ik bij de Dream Factory door Gerben Wiersma.

Hij wist verhaal over neurolinguïstisch programmeren (NLP) goed over te brengen aan ons. Aan het einde kregen we ook nog een “sprookje”, het liedje “De man in de wolken” van Harrie Jekkers. Hiermee wist Gerben de workshop op een leuke manier af te sluiten en, zoals hij zelf al aangaf, is er zo meer kans dat mensen de inhoud onthouden!

What the hack do you know?

De afsluiting begin met “What (the) hack do you know?”, waar het publiek zelf de kans kreeg hun lifehacks te delen! Hier kwamen natuurlijk weer prachtige tips voorbij, zoals de SANYO Eneloop batterijen voor oplaadbare batterijen die níet snel leeg gaan en het downloaden van gratis muziek op weblog Het Zesde Vlak.

Hierna was er natuurlijk nog gelegenheid voor een drankje en een laatste ronde gezellig kletsen!

Afterparty!

Toen Images leeg was bleek de groep bezoekers grotendeels in tweeën gesplitst. Een deel (met name CMD-studenten) was ergens gaan eten, terwijl een andere groep zich in het leukste café van Groningen bevond: De Minnaar. Hier werden de laatste lifehacks gedeeld (waaronder de beroemde Anja-wijn-hack), hebben we nog even nagepraat over de fijne dingen en natuurlijk heerlijk gegeten!

We konden terugkijken op een supermooie dag waarop we veel leuke mensen hebben leren kennen en handige lifehacks hebben geleerd. Op naar de volgende Lifehacking Academy, een echte aanrader voor iedereen die de term Lifehacking beter wil begrijpen, en denkt voordeel te kunnen behalen met lifehacking!

Over de auteur

Sjef is social media strateeg. Hij is Commercieel Directeur en DGA bij DailyDialogues en is oprichter van Bijgespijkerd.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.