Leestijd: ca. 4 minuten

sst1Gister, 29 juni, was alweer de 4e SocialStrategyTalk, dit keer in het Trouw gebouw in Amsterdam. Voor mij was het de eerste keer dat ik dit event bezocht. Iedereen werd door het warme weer opgevangen met een lekker fruitsapje bij aankomst, een koud flesje water bij aanvang van de sprekers en een heerlijke ice tea tijdens de pauze. Alleen dat al was erg goed geregeld! Er waren uiteraard ook een aantal interessante sprekers, waarvan hieronder een verslag.

Piet bakker – Een industrie aan de grond: de weg naar innovatie
Piet Bakker, lector crossmedia content aan de HU & krantenexpert, trapte af met een heel mooi verhaal over kranten en innovatie. Bakker legde uit dat er een groot verschil is tussen innovatie en verbetering. Een innovatie is volgens hem namelijk een succesvolle vernieuwing om nieuwe gebruikers te krijgen. Een verbetering is een vernieuwing voor de bestaande gebruikers. Hij geeft daarbij aan dat het moeilijk is voor bestaande bedrijven om te innoveren, waar het bij nieuwe bedrijven een stuk makkelijker is.

Bakker geeft aan dat het eigenlijk raar is dat we denken dat kranten om nieuws gaat: ‘Als een krant over nieuws ging was het 40 jaar geleden al dood geweest’. Nieuws wat op de voorpagina staat is bijvoorbeeld al bijna 12 uur oud voordat iemand het leest. Het gaat bij kranten juist om het identificeren, er bij horen, een community gevoel. Daar moeten kranten in gaan innoveren en iets mee doen om te overleven. Een mooie afsluiter was dus de uitspraak ‘Go beyond news’.

Innoveren met weinig geld: lessen uit de praktijk
Robert Gaal (Wakoopa), Kevin Voges (Yunoo) en Carl Lens (CreativeCrowds) vertelden over hoe zij creatief omgaan met lagere budgetten. In een vraaggesprek werd duidelijk dat het hebben van beperkingen (zoals gebrek aan geld bij deze start-ups) zorgen voor meer creativiteit en innovatie. Hun marketingbudgetten zijn misschien wel €0, dit maken ze echter wel goed in manuren.

Paul Iske – Innovaties zijn briljante mislukkingen
Paul Iske, Chief Dialogue Officer bij ABN Amro, had een erg interessant verhaal over hoe mislukkingen en een juist klimaat de randvoorwaarden voor innovatie zijn. Voor Iske is de definitie van innovatie dan ook “Toepassen van kennis op een andere manier om meerwaarde te creëren”. Met one-liners als “It is better to aim too high and fail than to aim too low and succeed!” en “Failure is an option!” vond ik het een erg inspirerend verhaal. In dat kader heeft Iske ook www.briljantemislukkingen.nl opgericht.

Om het verhaal compleet te maken, hierbij de tekst van de laatste slide met de samenvatting:

  • Serendipiteit is een cruciaal bedrijfsproces
  • Co-creatie: veel veranderingen komen (met hulp) van buiten
  • Leiderschap is vereist voor het creëren van een innovatieklimaat
  • Sterke koppeling tussen kennis productiviteit en fysieke omgeving

sst2

Andreas Sjöström – It’s Like Playing in a Rockband
Andreas Sjöström, Mobility & Microsoft Expert bij Sogeti in Sweden, had een erg energieke presentatie. De presentatie ging over passie en dat je die moet volgen. Sjöström gebruikte steeds weer de vergelijking “It’s like playing in a rockband” met de drie stokpaardjes:

  1. Explore passion
  2. Improve skills
  3. Delight the crowd

Al met al een aparte presentatie, maar de boodschap was duidelijk en de zaal kon er moeilijk niet mee eens zijn, want “It’s like playing in a rockband!”. Een uitgebreide samenvatting van zijn verhaal is hier te vinden.

Bedankt!
Hierbij wil ik de organisatie en de sprekers bedanken voor een erg inspirerende dag. Ik ben er volgende zeker weer bij!

Bekijk ook onderstaande compilatievideo van Matthijs van den Broek

Over de auteur

Sytse heeft een functie als Social media strateeg bij het online reclamebureau Pickle Factory.

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.