Leestijd: ca. 4 minuten

Prijswinnaars Android Dev Camp ContestVanmorgen maakten T-mobile en de organisatie van het Android Dev Camp Amsterdam de winnaars bekend van de wedstrijd die tijdens de persconferentie, 8 januari, was aangekondigd. Tijdens die persconferentie, waar ruim 250 developers en geïnteresseerden bij aanwezig waren, werd officieel de G1 aangekondigd. Het eerste toestel waar het open-source
besturingssysteem van Google op draait. Bright.tv heeft van het eerste Android Dev Camp een korte reportage gemaakt die je hier kunt bekijken.

Tot afgelopen maandag 9.00 uur was de mogelijkheid om een zelfgemaakte applicatie in te sturen. Daar waren wel een aantal regels aan verbonden. De jury, die bestond uit Raimo van der Klein, Peter Robinett en een aantal  vertegenwoordigers van T-mobile en Mobile Monday,  heeft 20 ingezonden applicaties onder de loep genomen en er 5 uitgekozen als winnaar. Er werd onder andere gekeken naar het idee achter de applicatie, gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit en of het meteen te gebruiken is. Bart Weijermars, Marketing Directeur van T-mobile hield een korte intro waarna hij de applicaties bekend maakte die gewonnen hadden. De volgende 5 developers zijn het geworden en hebben een G1 gehad.

Roeland Landegent en Mark Bekkers (Gig Finder)

Met Gig Finder laat de G1 de concerten en feesten in je omgeving zien op basis van je huidige locatie. Vervolgens kun je naar de betreffende locatie een route berekenen met behulp van Google Maps. Gig Finder maakt voor de adressen van de locaties gebruik van de API van Last.fm

Eelco Lempsink (Backchannel)

Backchannel is vooral handig tijdens een evenement of groot concert waar een hotspot beschikbaar is. Je kunt met deze app namelijk chatten met G1 gebruikers die op hetzelfde netwerk zitten. En dat zonder poespas. Het enige wat je kunt instellen is je naam. Verder kun je alleen in een zoekveld je boodschap invoeren.
Tijdens de demonstratie waren er in de zaal al direct chatters aanwezig die iets lieten weten via Backchannel.

Een kort filmpje over de dag met aan het woord Eelco Lempsink, één van de winnaars met zijn applicatie Backchannel.

Sander Steffann, Arjen Haayman en Max Dammers (Nukaart)

Altijd op de hoogte zijn van het lokale nieuws en actualiteiten. Dat is de essentie van Nukaart. Deze applicatie maakt gebruik van verschillende nieuwsfeeds, waaronder nu.nl,  misdaadkaart en fileinfo. Nukaart bundelt deze bronnen en filtert ze op basis van je locatie. Ook kun je het nieuws van andere plaatsen op de kaart bekijken.

Paul Stringer (TreasureMyText)

TreasureMyText zorgt ervoor dat binnengekomen SMS’jes door worden ‘gepusht’ naar een website. Zo kun je altijd en overal je smsjes opvragen en zijn ze daarmee gelijk gearchiveerd. T-mobile ziet graag in een volgende update ook de verzonden SMS’jes opgeslagen in de applicatie. Voor meer informatie ga naar de website van TreasureMyText

Martin Koel en Alida Roskam (Meter Maid)

Omdat zijn vrouw zwanger is en zij veel afspraken op veel plekken heeft, maakt ze veel gebruik van betaald parkeren via de mobiele telefoon. Martin Koel heeft hier een soort schil om heen gelegd die de manier van mobiel betalen een stuk makkelijker maakt. Wanneer je aankomt start je Meter Maid op en kies je de juiste parkeerdienst. Vervolgens druk je op ‘start’ en de app stuurt een SMS naar de betreffende parkeerdienst om zich aan te melden. Dit voorkomt niet alleen eventuele fouten, het is ook nog is veel sneller. Als je terug komt bij je auto druk je op ‘stop’ en wordt er weer een SMS verstuurd om je weer af te melden. Een extra functie zou kunnen zijn dat er een reminder komt wanneer je weer terug bent bij je auto.

Alle 5 de applicaties komen in de Android Market en zullen worden meegenomen in de campagnes van T-mobile.
De applicatie Meter Maid heeft de hoofdprijs gewonnen, een ticket naar San Francisco.

Vanaf morgen, 30 januari, is de T-mobile G1 telefoon overal te koop in Nederland.
Bekijk hier een fotoverslag.

Over de auteur

Anne Jan geeft advies op het gebied van internet marketing en is afgestudeerd op de Hogeschool Utrecht met de HBO opleiding Digitale Communicatie. Hij is mede-eigenaar van het online marketingbureau Online Boswachters en actief met een aantal projecten zoals Escaperoomsnederland.nl.

7 reacties

 1. Pieter van Luijt

  Interessant, ben erg benieuwd wat Android in Nederland gaat doen. Ben zelf van plan binnenkort een smartphone aan te gaan schaffen. Wanneer er een mooi toestel met Android op de markt komt ben ik er bij!

  Ben trouwens ook benieuwd naar de ideeen achter de andere 4 winnaars. Zou je hier wat meer over kunnen vertellen?

  Beantwoorden
 2. Anne Jan Roeleveld

  @Pieter van Luijt
  Ik verwacht dat er binnenkort op meerdere toestellen Android beschikbaar komt. Als ik jou was, zou ik het heel even afwachten en het juiste toestel kiezen. De G1 is me toch iets te lomp en groot.

  UPDATE: Heb inmiddels de post wat uitgebreid met beschrijvingen van de applicaties.

  Beantwoorden
 3. Pieter van Luijt

  @Anne Jan,
  Bedankt! Zitten een paar leuke apps tussen. Ben benieuwd of de Meter Maid in SF ook prijzen in de wacht gaat slepen! Ik hoop trouwens dat die toestellen het 2e kwartaal van 2009 toch wel komen, persoonlijk vind ik de G1 ook iets te lomp, groot en simpelweg lelijk.

  Beantwoorden
 4. jcvangent

  @Anne Jan; ‘het ENIGSTE wat je kunt instellen’ eehm bedoel je hier niet enige 😉 Verder inhoudelijk niets op aan te merken hoor ^_^

  Beantwoorden
 5. dim!

  @Pieter…De G1 is de eerste Androidphone waar functionaliteit boven design gaat. Op onze logo kun je al een aantal vooraankondigingen zien van andere android toestellen die een design-hartje wat sneller laten kloppen :).
  Ik mocht aan aanwezig zijn tijdens het Android DevCamp Amsterdam, en er hing een waanzinnige goeie “vibe”in de zaal, ik hoop veel mooie apps te zien. heb je die van de ING al gezien ?

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.