Leestijd: ca. 5 minuten

Heb jij binnenkort een netwerkevenement en zie je er huizenhoog tegenop? Deze gespreksstarters helpen je om het ijs te breken of een discussie op gang te brengen. Vind je netwerkevenementen fantastisch en bezoek er wekelijk een, dan heb je deze tips niet nodig, maar wees je er dan bewust van dat niet iedereen het makkelijk vindt om contact met vreemden te maken.

Tip 1: “Hallo, ik ben X”

Houd het simpel en stel je gewoon voor. Zorg er wel voor dat je iets hebt te vertellen na de ‘hallo’.

Tip 2: Bereid een ‘elevator pitch’ voor

Bedenk van tevoren wat je na de ‘Hallo’ wilt zeggen om jezelf snel en doeltreffend te introduceren. Wat wil je dat de ander van je onthoudt? Hoe vaker je dit praatje oefent, hoe soepeler zal het gaan.

Tip 3: “Dat [eten of drinken] ziet er geweldig uit. Waar heb je het gevonden?”

Deze vraag kan een paar verschillende antwoorden bieden. De persoon kan je gewoon vertellen waar ze het hebben gekregen, of ze kunnen ingaan op een beschrijving of een opmerking over de kwaliteit. Weet je niet zeker waar je vanaf daar naartoe moet? Vertel ze over een plek waar je ooit de beste versie had van wat ze drinken of snacken. Maar frame het als een vraag – “Ben je ooit in Japan geweest? Ik heb daar ooit de beste sushi gegeten.” Breng het echter niet te opschepperig.

Deze techniek werkt ook voor neutrale complimenten, zoals iemand vertellen dat je zijn laptoptas of jas mooi vindt. De meeste mensen vinden het leuk om positieve feedback te ontvangen en zullen waarschijnlijk een vervolg geven aan een verhaal over waar of hoe ze het hebben gekregen.

Tip 4: Maak een opmerking over het weer

Het klinkt cliché, maar het kan toch echt het ijs breken. In de huidige tijd van klimaatverandering kun je bovendien -als je dat wilt-  direct de diepte in gaan. Helemaal niet gek op een evenement over duurzaamheid of klimaatverandering.

Tip 5: “Ben je hier met collega’s?”

Als iemand met wie je spreekt met een groep mensen op het evenement is, kan je kring zich uitbreiden – als je er proactief mee omgaat. Je kunt tactvol interesse tonen in het ontmoeten van iemands collega door te vragen wat de verschillende rollen zijn in het team van die persoon, en te reageren met iets als: “Weet je, ik heb altijd al meer willen weten over X. Zou je het erg vinden om me voor te stellen aan je collega die daaraan werkt?”

Tip 6: “Ben je hier om iemand in het bijzonder te zien?”

Als jullie allebei geïnteresseerd zijn in het ontmoeten van dezelfde mensen of het zien van dezelfde sessies, zal deze vraag je helpen die gemeenschappelijke basis vast te stellen. Ongeacht het antwoord, leer je meer over elkaars doelen en redenen om het evenement bij te wonen, wat een uitwisseling van ideeën en kennis bevordert. En dat kan kansen creëren, zelfs nadat het evenement voorbij is – je weet nooit wanneer die persoon je expertise nodig heeft, of omgekeerd.

Tip 7: “Zijn jullie hier allemaal samengekomen, of hebben jullie elkaar hier ontmoet?”

Deze vraag is geweldig als je lid bent geworden van een groep vreemden. Het opent het gesprek ook voor iedereen in de groep, in plaats van het te beperken tot de mensen die naast je zitten. En hoe meer mensen betrokken zijn, hoe beter – het is een andere kans voor je om meer te weten te komen over ieders doelen en ideeën uit te wisselen.

Tip 8: Netwerken kan overal, ook in de rij voor het buffet

Als het evenement groot genoeg is, is de kans groot dat je ergens in de rij voor moet wachten. Maak gebruik van de rij en begin een gesprek met degene voor je.

Tip 9: “Heb je X horen spreken?”

Op dezelfde conferentie zijn, sessies en sprekers gegarandeerd gemeenschappelijke grond, dus gebruik dat in je voordeel. Het is een geweldig startpunt dat in veel verschillende gespreksrichtingen kan gaan – heb je die persoon op een ander evenement zien spreken? Heb je hun werk gelezen? Wat vond je van het gesprek?

Tip 10: “Heb je begrepen wat de spreker bedoelde toen ze zei: ‘X’?”

Deze vraag creëert een geweldige kans om te praten met enkele van de mensen die naast je zaten tijdens een sessie, in plaats van stil / ongemakkelijk te schuifelen als het voorbij is. Als je iets legitiem niet hebt begrepen, schaam je dan niet – het kan ook andere mensen in verwarring hebben gebracht. Brainstormen over verschillende interpretaties van een gesprek kan eigenlijk best leuk zijn – het geeft je de kans om creatief te zijn en mogelijk ideeën te delen met iemand die een nieuw perspectief heeft.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.