Leestijd: ca. 4 minuten

In de rubriek ‘tips van de week’ plaatst elke week een van de eigenaren van Bijgespijkerd (Sjef, Bram, Peter of Maurice) een opsomming van een x aantal interessante, goede, opvallende of gewoon leuke posts van de afgelopen week.

Ik heb weer een aantal posts op een rijtje gezet waarin de thema’s social media in learning, mobile learning en mobiele leerinstrumenten aan bod komen. Ze zijn in de afgelopen weken gepubliceerd.

Social Media in Learning and Social Learning are just not the same thing
Volkomen terecht statement van Sumeet Moghe die vaker goede artikelen schrijft over het snijvlak van social media en leren. Hij heeft gelijk dat er de nodige begripsverwarring is die de discussie regelmatig vertroebelt en hij geeft aan dat social media verschillende instrumenten zijn die in social learning een belangrijke rol spelen. Maar ook niet meer dan dat.

10 Major Mobile Learning Trends to Watch For
Ik blijf dit soort titels aanklikken om enerzijds te checken of bepaalde trends nog steeds genoemd worden en om anderzijds te kijken of er nog nieuwe ontwikkelingen worden genoemd. In deze lijst kom ik opnieuw de trend tegen van Bring your own device classroom. Dit is een interessante trend die in Amerika langzamerhand begint door te dringen, maar in Nederland voor zover ik weet nog helemaal niet zichtbaar is. Iets nieuws volgens de schrijver van dit artikel is Snack learning: korte leermomenten via de mobile device.

How to use Facebook and Twitter for education
‘ Books and blackboards are located in closed spaces inside schools and colleges, but students are in other spaces: they are permanently living in virtual spaces where they create a new way to interact.’ Dat is de mening van Lorie Vela op collaborationideas.com. De mooie Youtube video A vision of students today en twee lijsten met mogelijkheden voor Twitter- en Facebookgebruik maken dit artikel de moeite waard.

What Gen Yers don’t know about themselves
Ik heb dit artikel gekozen, omdat het over de doelgroep gaat die in leren tegenwoordig zo’n belangrijke rol speelt en die zo is opgegroeid met social media. De schrijfster van dit artikel laat behoorlijk de keerzijde zien van het zelfbeeld van deze generatie, zoals: Gen Y wants to look like a winner more than they want to be a winner.. Interessante inzichten voor iedereen die met deze doelgroep wil communiceren.

Reading in iPad transmedia universe: five real-world issues
Goed uitgewerkt artikel over de grote verschillen in traditioneel leesaanbod en de mogelijkheden die de iPad bijvoorbeeld biedt. In 1996 bleek uit onderzoek dat de motivatie om te lezen groter wordt waneer de teksten interactief zijn. Toen hadden we nog geen iPads, nu wel.

The Educational T
Connected learning is het centrale thema in dit artikel van Dan Pontefract op trainingwreck.com. Dan laat aan de hand van the educational T zien wat momenteel, zeker met behulp van social media, mogelijk is in het design van leren. De begrippen Breedte en Diepte slaan zeker op zijn artikel.

Mobile Learning is Coming of Age
Wetenschappelijk artikel over de stand van zaken in mobile learning. Mobile learning ontgroeit de kinderschoenen, maar kan het zich al een volwassen maat aanmeten?

Over de auteur

Peter is marketeer, adviseur en auteur. Hij werkt voor Vergouwen Overduin, een groot bureau voor vaardigheidstrainingen, coaching en advies. Hij is auteur van de boeken Wat is nu eigenlijk het probleem? en Je iPad als mobiel kantoor.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.