Leestijd: ca. 4 minuten

In de rubriek ‘tips van de week’ plaatst elke week een van de eigenaren van Bijgespijkerd (Sjef, Bram, Peter of Maurice) een opsomming van een x aantal interessante, goede, opvallende of gewoon leuke posts van de afgelopen week.

Ik heb weer een aantal posts op een rijtje gezet waarin de thema’s social learning, mobile learning en mobiele leerinstrumenten aan bod komen. Ze zijn in de afgelopen weken gepubliceerd.

Mobile Learning or Learning Mobile?
Mooi artikel over de dilemma’s waar mobile learning mee te dealen heeft. De schrijver Gerald C. Gannod, Director, Miami University Mobile Learning Center, haalt ook nog even uit naar de researchers van mlearning, die naar zijn idee zelf behoorlijk a-mobiel zijn.

Technogogy
The aim of  :/technogogy is to promote and expand the educational potential of new technologies through sound pedagogical exploitation. Aldus het intro van deze site. Hier vind je onder meer een interessante lijst met publicaties over (mobiele) technologie en leren.

Are training courses dead?
In deze blog geeft de schrijver een duidelijk beeld van de ideeën van twee bekende social learning propagandisten: Jane Hart en Jay Cross. Jane is de schrijfster van de The Social Learning Handbook en Jay schreef de Working Smarter Fieldbook. Dus als je geen tijd hebt om beide boeken te lezen, lees dan deze blog.

Using mobile apps to improve your teaching
Deze blogpost is verschenen op de blogsite van de Amerikaanse NEA, the National Education Association. Het artikel is één van de vele voorbeelden waarin de onstuitbare invloed van smartphones en tablets wordt besproken. Niet heel veel nieuws. De reden om het hier op te nemen, is de aardige lijst van apps voor docenten.

Smartphones require smarter teachers
“Sharing, and sharing online specifically, is not in addition to the work of being an educator. It is the work.” Dit is een mooi citaat uit deze blogpost op Lifestyle Long Learners. Het artikel belicht op een positief kritische manier de benodigde veranderingsbereidheid van docenten.

100+ Online Resources That Are Transforming Education
Mashable is voor velen bekend als site voor nieuws over social media, business en marketing, technologie en mobiel. Minder bekend zijn misschien de artikelen over technologie en educatie. Dit is een van die artikelen en in deze krijg je een mooi overzicht van recente ontwikkelingen. Van learning management systemen tot online content, van live training tot learner tools.

The iPad won’t save you
De blogsite van marketinggoeroe Mitch Joel met dit keer een artikel dat iedereen op het verkeerde been zette. Het gaat hier niet om de iPad als mobile device zelf, maar om bedrijven die verwachten dat de iPad wel een nieuwe boost aan hun business gaat geven. En dan komt Mitch met de opmerking dat ze die boost wel kunnen vergeten en geeft ze een lijstje van dingen die ze wel moeten doen. Het laatste punt dat hij daarin noemt…Leren.

Learning with ‘e’s: Teaching with Twitter
Ik heb al eens in een blog aandacht besteed aan Twitter in classroom. Professor Steve Weeler doet dat met regelmaat en hij geeft in dit artikel een lijst met mogelijkheden om Twitter als leerinstrument in te zetten.

Over de auteur

Peter is marketeer, adviseur en auteur. Hij werkt voor Vergouwen Overduin, een groot bureau voor vaardigheidstrainingen, coaching en advies. Hij is auteur van de boeken Wat is nu eigenlijk het probleem? en Je iPad als mobiel kantoor.

2 reacties

 1. Brian Metcalfe

  Thanks Peter for acknowledging how important it is for educators to share and collaborate on-line. Like you, I believe Ewan McIntosh summarized it best when he stated that sharing on-line is the work of today’s teachers.
  Take care & keep smiling or as “Google Translate” states “Zorg & blijven glimlachen” 🙂 Brian

  PS Assuming that you are Dutch, you might like to view a video that I created about an experience I had in Holland in 1970. Unfortunately you need Internet Explorer to view this Photo Story 3 video. It was for me an unforgettable moment!

  The link is:
  http://www.wsd1.org/digitalstorytelling/2006/staff06/06-140/140TA/140TA640x480.wmv

  Take care & keep smiling 🙂 Brian

  Beantwoorden
 2. Peter van Loevezijn

  Brian, Thanks for the comment. I appreciate your Dutch word, but I have to admit that Google should study a little bit harder on Dutch language. Google didn’t translate the word ‘care’in the Dutch version.

  I watched your photo story and I can imagine it was a unforgettable moment, like it was for the Dutch people in 1945 and still is for the people now.

  Keep on sharing.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.