Leestijd: ca. 3 minuten

Vele blogs, vele blogs, vele blogs worden dagelijks geschreven door iedereen die maar het idee heeft iets te moeten melden. De meeste blogs worden een keer geschreven, gepubliceerd op een site en hopelijk vele malen gelezen. En dan houdt het op. Dacht ik. Totdat ik onlangs een blog las op SocialMedia Examiner, voor social media liefhebbers geen onbekende site. De titel van de blog was 3 Simple Ways to Repurpose Your Blog Posts for More Exposure. De auteur, Denise Wakeman, komt met drie manieren om een blog, waar toch altijd weer tijd en energie in heeft gezeten, opnieuw te gebruiken. Hele simpele manieren zegt ze. Maar zijn ze echt zo simpel?

Plaats je blogteksten op artikelensites
Ze stel allereerst voor om je blog om te bouwen voor artikelensites, ook wel bekend onder de naam ‘article marketing’. Ze adviseert om ze vooral op EzineArticles en IdeaMarketers te zetten. Het idee is erg goed, want dit zijn goed bezochte sites waar je vrijwel 1 op 1 blogtekst naartoe kunt kopiëren. Het is wel jammer dat deze sites alleen Engelstalige artikelen bevatten en niet of nauwelijks Nederlandstalige. Voor Nederlandstalige blogteksten moeten we op zoek naar meer lokale mogelijkheden en gelukkig zijn die er wel. Een korte zoektocht leverde de volgende voorbeelden op van NL-sites op waar je zonder problemen artikelen kunt plaatsen.
http://www.tnsites.com/
http://www.artikelenmarketing.nl/
http://e-artikel.nl/
http://www.ekudos.nl/
http://www.artikelpost.nl/

Plaats je content op document sharing sites
Wat je hiervoor moet doen, is je blogtekst omzetten (of weer terugzetten) naar Word of bijvoorbeeld opslaan als een pdf. We kennen natuurlijk allemaal Slideshare waar je de files kunt plaatsen. Andere opties zijn Docstoc en Scribd. Voordeel van deze drie sites is dat hier veel Nederlandstalig materiaal te vinden is en dat ze allemaal de mogelijkheid bieden om je files te embedden. Ik denk dat velen deze sites gebruiken om content te plaatsen, dus niets nieuws, maar ik vraag me af hoeveel bloggers hier hun gepubliceerde artikelen een nieuw leven geven.

Maak een podcast van je blog
Deze tip vond ik de meest verrassende van de drie en opnieuw vraag ik me af hoeveel bloggers dit doen. Een prima idee om de tekst gewoon in te spreken en als podcast op iTunes te zetten. Natuurlijk moet je daarvoor wel wat Apple-regels in acht nemen, maar als je die eenmaal hebt opgevolgd, dan bied je een totaal nieuwe mogelijkheid om kennis te nemen van de geblogde artikelen. Dat betekent bijvoorbeeld luisteren naar de artikelen tijdens autoritten, vlieg- en treinreizen. Wanneer het je eigen artikelen zijn, dan ligt het voor de hand om zelf de teksten in te spreken. Gaat om allerlei corporate blogs of heb je bijvoorbeeld een afschuwelijke stem, dan kun je altijd nog een ander vragen.

Drie mooie en inderdaad redelijk simpele manieren om veel meer te doen met een blogtekst met een bijzondere vermelding voor de podcastoptie. Iets voor Bijgespijkerd?

Over de auteur

Peter is marketeer, adviseur en auteur. Hij werkt voor Vergouwen Overduin, een groot bureau voor vaardigheidstrainingen, coaching en advies. Hij is auteur van de boeken Wat is nu eigenlijk het probleem? en Je iPad als mobiel kantoor.

15 reacties

  1. Peter van Loevezijn

    Hoi Irma,

    Graag gedaan en laat me nog eens weten wat de inspiratie heeft opgeleverd.

    Groeten,

    Peter

    Beantwoorden
  2. Peter van Loevezijn

    Hoi Jody,

    Graag gedaan. Zoals ik ook al schreef voor @Irma; laat me nog eens weten wat je initiatieven opleveren.

    Groeten,

    Peter

    Beantwoorden
  3. Marco Hendrikse

    @Peter, weet jij hoe ver je met deze artikelenmarketing kunt gaan zonder door Google gestraft te worden voor duplicate content? Is er uberhaupt sprake van duplicate content?

    Beantwoorden
  4. Peter van Loevezijn

    @Marco, dat weet ik niet. Op zich gaat dit over hergebruik van content en niet over misleiding van Google, gelet op zoekresultaten. Je wilt gewoon meer mensen bereiken. That’s it.

    Groeten,

    Peter

    Beantwoorden
  5. Jaap

    Hoi Peter,

    Bedankt voor de tips. Ik ga er zeker mee aan de slag. Artikelendatabank.nl is er ook eentje.

    @ Marco

    Google straft je niet voor DUplicate content, het wordt alleen niet geindexeerd. Stel je hebt een artikel op je site dat je vervolgens op artikelpost.nl zet wordt dat artikel niet of nauwelijks geindexeerd. Want google herkent de tekst, er is dus geen penalty voor DC. Spinnen(het met software door elkaar husselen) van artikelen is een oplossing.

    Beantwoorden
  6. Artikelpost

    @Peter van Loevezijn
    Bedankt voor het vermelden van onze site!

    @Marco Hendrikse
    Google zal geen straf uitdelen voor duplicate content. Zeker niet aan de schrijver, die kan hier vaak niet eens iets aan doen.
    Je kunt dus heel vaak hetzelfde artikel publiceren… maar heel veel zin heeft het uiteindelijk niet.

    @Jaap
    Klopt. Zo zie ik bijvoorbeeld via webmastertools dat ik bijvoorbeeld 400 artikelen heb, maar dat google er slechts 370 heeft geindexeerd.
    Vreemd is dat wel, wij controleren altijd ook zelf of het geplaatste artikel wel voldoende uniek is. Maar er glippen er dus wel eens een paar door, maar niet bij Google.

    @James
    Ervaringen zij zover ik weet goed. Maar we willen een kwalitatief goede site en dus ook goede en nette artikelen. We letten op unieke content, correct nederlands, voldoende nuttige informatie en op de minimale lengte (meer dan 300 woorden).
    De site bestaat sinds 2009. En de bedoeling is om de site nog heel lang te laten bestaan.

    Beantwoorden
  7. Peter van Loevezijn

    Hoi Barbara,

    Goed om te horen dat je enthousiast bent. Je Firefoxprobleem is vervelend, alleen ik weet de oplossing niet. Heb je dit probleem ook in andere browsers?

    Groet,

    Peter

    Beantwoorden
  8. Bram Koster

    @Barbara: Ben ook even benieuwd of dit probleem alleen bij Bijgespijkerd speelt. Ik heb het net geprobeerd en kan in Firefox gewoon bookmarks maken. Dus mss dat het in jouw browser zit en niet in de site?

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.