Leestijd: ca. 2 minuten

wikipedia_op_zwart

Uit de actie van Wikipedia van vandaag blijkt wel dat je website ‘op zwart zetten’ een goede PR stunt kan zijn. Dit kan echter ook grote gevolgen hebben voor je rankings in zoekmachines als Google.

Blackout website slecht voor zoekmachines

Wanneer een zoekmachine de inhoudsloze variant indexeert, dan ‘overschrijft’ hij de eerdere (goed scorende) variant van deze pagina. Gevolg: enorme dalingen in de zoekmachines. Wanneer de pagina later weer online is en de zoekmachine indexeert deze opnieuw, dan zal het grootste deel van de schade worden hersteld. Toch is deze dip in de zoekmachines uiteraard niet wenselijk.

Wikipedia oplossing

Alle pagina’s van Wikipedia staan gewoon nog online. Via Javascript wordt er echter een extra ‘laag’ over de pagina heen gelegd met daarop de melding over SOPA. Zoekmachines kijken naar de broncode en zien hierdoor nog standaard dezelfde pagina. Wanneer dit altijd zo op een website wordt toegepast, dan zou dit de richtlijnen van o.a. Google overschrijven. Voor een (tijdelijke) actie als dit is het een goede manier om de posities in de zoekmachines te behouden.

De blackout omzeilen

Door JavaScript uit te zetten zijn alle pagina’s nog te bekijken. Dit kan als volgt.

  • Open FireFox
  • Installeer de webmaster toolbar
  • Klik in de toolbar op Disable >> Disable JavaScript >> All JavaScript.
  • Alle Wikipediapagina’s zijn nu te bekijken.

Vergeet dit na gebruik niet uit te zetten, want veel websites zullen zonder JavaScript minder goed functioneren.

Over de auteur

Pieter Voogt is eigenaar van PauwR Internetmarketing, bureau voor o.a. Zoekmachinemarketing, Webanalytics en Social Media Marketing.

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.