Leestijd: ca. 4 minuten

In de reacties op mijn vorig artikel over de iPad in het onderwijs zaten onder meer reacties op de prijs van dit instrument en de soms zeer beperkte automatiseringsmogelijkheden van opleidingsorganisaties in Nederland door beperkte budgetten. In die gevallen van weinig geld zou je verwachten dat de Google Apps Education veel aftrek vinden om de doodeenvoudige reden dat deze tools gratis zijn. Volgens Google zijn er wereldwijd inmiddels 8 miljoen studenten die er gebruik van maken. Maar hoeveel van die 8 miljoen zitten er in Nederland en is het allemaal echt gratis?

Google Apps Education?

Google beschrijft het product zelf als ‘ een gratis (en reclamevrije) set aanpasbare tools waarmee bestuursleden, medewerkers en studenten effectiever kunnen samenwerken.’ Eigenlijk bestaat GAE uit de bekende apps die we allemaal kennen van ons Google-account: Gmail, Agenda, Docs etc. Maar daarmee heb je nog niet een volledig geïntegreerd communicatiesysteem voor grote groepen gebruikers. GAE biedt dat wel en heeft nog meer interessante voordelen. Google heeft er zelf maar liefst 10 bedacht, waarvan ik er drie wel overtuigend vindt. Ten eerste maak je hiermee IT-capaciteit vrij, want IT hoeft nu zelf bijvoorbeeld geen mail en agendasystemen meer aan te bieden. Ten tweede heb je geen onderhoudskosten meer van zware servers en ten derde heb je altijd de meest up-to-date technologie waar je niet voor hoeft te betalen.

Hoe GAE minded is Nederland?

Met alle besparende voordelen verwacht je dat Nederland massaal valt voor zo’n aanbod. Dat viel mij wat tegen. Op internet kom je de gebruikers vooral tegen bij universiteiten. SURFnet heeft begin dit jaar een contract afgesloten met Google voor GAE en daarmee is deze online samenwerkingsomgeving nu beschikbaar voor het gehele Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Dat is een behoorlijke doelgroep die via SURFnet er gebruik van kan maken. Overigens las ik in een blog dat SURFnet ook experimenteert met de Microsoft-tegenhanger, Live@edu, maar ik hou het nu even bij GAE. Eerder startte de Open Universiteit als eerste universiteit in Nederland met deze Apps  en ook de Universiteit Utrecht ging SURFnet voor, hoewel de UU alleen de Gmail-optie gebruikt. Verder vind je ook de universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam als gebruikers van GAE.

Echt gratis?

Maar waar blijven bijvoorbeeld alle MBO-instellingen, waar blijven de middelbare scholen, waar blijven de basisscholen? Ja, je komt hun verhalen tegen, ze laten wel wat van zich horen, maar is dat een topje van de ijsberg of valt hier nog veel te winnen voor deze opleidingen, letterlijk en figuurlijk? Het lijkt erop dat velen hier nog een interessante stap kunnen maken, maar dan moeten ze wel twee dingen beseffen. Allereerst moet het personeel van een opleiding wel uit de voeten kunnen met GAE. Gelukkig biedt Google allerlei instructies en trainingsmogelijkheden om de medewerkers te bekwamen in het Google Apps Education Training Center. Ten tweede kun je via de Amerikaanse site van Google Apps Education ook een echte Expert worden (bordje op de deur), maar daarvoor moet je wel examens doen en die kosten geld. Dus toch niet helemaal gratis?

Over de auteur

Peter is marketeer, adviseur en auteur. Hij werkt voor Vergouwen Overduin, een groot bureau voor vaardigheidstrainingen, coaching en advies. Hij is auteur van de boeken Wat is nu eigenlijk het probleem? en Je iPad als mobiel kantoor.

14 reacties

 1. Martin

  Beste Peter,

  Leuk dat je een stukje schrijft over Google apps. Als privé-gebruiker ben ik zeer tevreden over google apps. Als educational gebruiker niet. De limiet van 50 personen is in een privé situatie geen enkel probleem. Op een school is dat anders. Helaas wordt er door google op geen enkel mailtje gereageerd en blijven wij vast zitten aan de standaard apps versie met maximaal 50 gebruikers. Ik zou niet weten op welke manier ik nog meer contact zou kunnen leggen met google, maar per mail levert tot nu toe niets op. Google apps is perfect alleen de service is er niet. Ik ben dan ook bang dat wij weer genoodzaakt zijn een Exchange server te installeren om onze gebruikers te kunnen bedienen. Als je tips of suggesties voor mij hebt, graag! Het liefst zou ik met onze school gebruik maken van google apps educational.

  Met vriendelijke groet,
  Martin

  Beantwoorden
 2. Peter van Loevezijn

  Dag Martin,

  Dank je voor je uitgebreide reactie en wat bijzonder vervelende situatie beschrijf je daarin. Vijftig account is natuurlijk niet veel en ik snap ook niet waarom je er niet meer kunt krijgen. Op de Google-site zie ik staan dat er geen limiet is en dat je ze aan kunt vragen: You can request more user accounts via the control panel interface. In addition to that, we do not require you to delete inactive users. Ik neem aan dat jullie dit al hebben geprobeerd. Krijg je op die aanvraag dan geen reactie?

  Groeten,

  Peter

  Beantwoorden
 3. Martin

  Beste Peter,

  Fijn om een reaktie op een vraag te krijgen! ;o)
  Die zinsnede klopt niet want als je inlogt op het control panel kun je alleen kiezen voor de betaalde apps versie. Ik heb meerdere malen het aanvraagformulier voor de educational versie ingestuurd en ik heb een mail gestuurd naar een helpdeskmedewerker van google. Ik krijg hierop geen enkel antwoord. Als ik het antwoord zou krijgen dat het niet kan, dan heb ik in ieder geval iets. Nu heb ik het gevoel dat ik een mail de ruimte instuur, die ergens blijft zweven of in een spampostvak belandt. Bellen naar google gaat ook niet. Een telefoonnummer in A’dam neemt op met een bandje en daarop staat de mededeling dat je voor alle vragen verwezen wordt naar de website.

  Ik ben bang dat wij onze google-activiteiten moeten staken. Ik zou dat erg jammer vinden omdat de mogelijkheden alsmaar uitgebreider worden.

  Hopend op een goede oplossing,
  Martin

  Beantwoorden
 4. Peter van Loevezijn

  Martin, dat is inderdaad vreemd, want op hun site staat niet dat het alleen voor betaalde uitbreiding zou gelden. En wat bizar dat Google haar dienstverlening in Nederland offline alleen met een bandje afdoet. Heb je SURF al eens benaderd? Zij hebben een contract met Google voor Google Apps. Dit contract geldt dan wel voor het hoger onderwijs, maar zij weten misschien meer. Zie eerste reactie bij dit artikel.

  Groeten,

  Peter

  Beantwoorden
 5. Sabrina Vredenberg

  Dag Martin,
  Vervelend dat je niet verder komt bij Google. Als SURF werken we inderdaad voor het hoger onderwijs en onderzoek en bieden voor die instellingen Google Apps aan. Neemt niet weg dat wij ons best doen jouw probleem bij Google aan te kaarten.

  Wordt hopelijk vervolgd!
  Sabrina Vredenberg
  SURF

  Beantwoorden
 6. Martin

  Peter,

  Je bent mij voor ;o)

  Sabrina, ik ben erg blij dat je bereid bent te helpen. Zoals ik eerder meldde; anders staken we de aktiviteieten met google en gaan we weer naar Exchange.

  Dit zou ik erg jammer vinden omdat de samenwerkingsmogelijkheden met google gigantisch zijn.

  Ik wacht wederom even hoopvol af!

  Gr. Martin

  Beantwoorden
 7. Martin

  Een wonder is geschied! Sinds een half uur is onze standaard acoount omgezet in een educational. En dit alles door een berichtje op deze site, waardoor ik werd doorverwezen naar Surf en die hebben de klus in 1 dag geklaard!

  Ik ben erg blij en ga snel aan de slag met het overzetten van onze gebruikers.

  Peter, Sabrina en Geert nogmaals dank voor jullie hulp.

  Gr. Martin

  Beantwoorden
 8. Peter van Loevezijn

  @Martin, geweldig nieuws! Heel veel succes met het overzetten en laat ons nog eens horen hoe het allemaal loopt.

  @Sabrina, wat super dat jullie dit voor elkaar hebben gekregen. Mijn complimenten en een pluim voor jullie.

  Beantwoorden
 9. Arco de Bonte

  Voor het basisonderwijs is er inmiddels een gebruikersgroep in worden. Zie http://groups.google.com/group/nederlandse-google-leerkrachten

  De ervaringen zijn positief!

  De limiet van 50 gebruikers herken ik niet. ’t Is voor een edu-account wel van belang om een brinnummer te hebben, je hebt dan vervolgens zelf het aantal gebruikersaccounts aanvragen dat je nodig hebt.
  Als Google Apps for Education administrator heb je een klantnummer voor direct contact met de helpdesk.

  Groeten,

  Arco

  Beantwoorden
 10. Peter van Loevezijn

  Dag Arco,

  Goed om te horen dat jouw ervaringen positief zijn. Zoals je waarschijnlijk hebt gelezen, heeft Martin een wat andere ervaring gehad, maar gelukkig zijn betere tijden gekomen. Ik ga zeker de gebruikersgroep eens bekijken. Dank voor de link.

  Groet,

  Peter

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.