Leestijd: ca. 3 minuten

Nu onze Eerstekamerleden een iPad hebben gekregen om efficiënter te werken en minder papier te verbruiken, lijkt de iPad een echte officiële status in Nederland te hebben gekregen. En zeg nou eerlijk: als dit bestuursorgaan de iPad omarmt, wat belet je dan nog als willekeurige bestuurder om de iPad in je eigen bestuurskamer te introduceren? Niets, mits je niet in dezelfde valkuil stapt.

Speciale app
Wat is namelijk het geval? Volgens de eigen website eerstekamer.nl hebben de Kamerleden ‘een iPad met een applicatie (App) die speciaal voor de Eerste Kamer is ontworpen. Met dit eigentijdse communicatiemiddel kunnen de Kamerleden de volledige informatiestroom van agenda’s, wetsvoorstellen, Kamercorrespondentie en andere vergaderstukken raadplegen en beheren.’ Het blijkt dat deze iPads software hebben die speciaal voor de Eerste Kamer is ontwikkeld. Maar waarom zou je dat willen?

Bedrijfszeker en betrouwbaar
Elke professioneel zakelijke iPadgebruiker heeft prima apps uit de Appstore waarmee je agenda’s beheert, voorstellen kunt lezen en correspondentie en vergaderstukken kunt raadplegen. Die zijn of gratis of voor weinig geld te koop. Niets mis mee. Maar nee, de overheid heeft in al haar wijsheid ervoor gekozen om een systeem te laten ontwikkelen waarbij maar liefst drie partijen zijn betrokken: het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties, PDC Informatie Architectuur en ICT-dienstverlener Sogeti. En die samenwerking heeft wat opgeleverd. De woordvoerder van de Eerste Kamer meldt op de site dat de app tijdens het zomerreces uitvoerig is getest en dat uit de test bleek dat de elektronische verspreiding van kamerstukken zowel efficiënt, bedrijfszeker als betrouwbaar is.

Delete
Beste Eerste Kamer, bezint eer ge begint. Waar gaat het bij ICT vaak mis? Precies, wanneer je iets op maat laat bouwen in plaats van standaards te kopen die zich al hebben bewezen. En die standaards zijn er, geloof me. En beste Eerste Kamer, we weten inmiddels toch allemaal dat speciale software van de overheid helemaal niet bedrijfszeker en betrouwbaar is? Koester de iPad en delete deze software. En omdat u net bent begonnen met de iPad: dat doe je door de homeknop ingedrukt te houden totdat de apps gaan dansen en een kruisje krijgen. Breng uw stem uit door bij de bewuste app op het kruisje te drukken. Bevestig met Verwijder. Succes.

Over de auteur

Peter is marketeer, adviseur en auteur. Hij werkt voor Vergouwen Overduin, een groot bureau voor vaardigheidstrainingen, coaching en advies. Hij is auteur van de boeken Wat is nu eigenlijk het probleem? en Je iPad als mobiel kantoor.

2 reacties

  1. Sjoerd

    Ergens snap ik je punt, maar voor de niet-digital-natives in de kamer zal een speciaal ontwikkelde alles-in-één app een stuk fijner werken. Mits deze goed is ontworpen uiteraard.

    Het artikel zou een stuk interessanter zijn als er ingegaan wordt op de applicatie en de werking ervan; nu blijft het gissen of er voor die specifieke taken ook echt al goede/veilige alternatieven beschikbaar zijn.

    Beantwoorden
  2. Peter van Loevezijn

    Dag Sjoerd, Dank je voor je reactie. Ik weet niet of het een alles-in-één-oplossing is die ze erop hebben staan. Verder snap ik je punt over de concrete werking. Het ging mij er alleen meer om dat de woordvoerder allerlei taken noemt die je juist met allerlei bestaande apps kunt faciliteren. En als de huidige veiligheid van ICT bij de overheid de norm is, dan is elke bestaande app veiliger.

    Groet,

    Peter

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.