Leestijd: ca. 2 minuten

Afgelopen maanden werd er (vooral door onze mannelijke bloggers) geklaagd dat er zo weinig vrouwelijke bloggers op Bijgespijkerd actief zijn. Gelijk hebben ze, we zijn toch wel echt een mannen bolwerk…zonde! Vrouwen zijn namelijk vaak zeer verzorgde en goede schrijvers. Natalie was zelf een van de mensen die een opmerking over ons aantal vrouwen plaatste toen we via Twitter met haar kennis maakte. En kijk eens waar we nu zijn…..jawel, een vrouwelijke blogger !!! We hopen natuurlijk dat Natalie het eerste schaap over de dam is. Even een kort voorstelrondje:

Natalie Vijlbrief

Natalie doet een Master Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Sinds februari loopt zij stage bij het Nederlands Uitburo. Door haar bachelor Algemene cultuurwetenschappen gaat haar interesse uit naar online communicatie en sociale media en de toepassing daarvan bij culturele instellingen. Hiernaast heeft ze interesse in narrativiteit en schreef ze haar bachelorscriptie over het element tijd in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Natalie is als digital native goed thuis in de online wereld. Ze heeft ervaring als community manager van vele fora en is actief op sociale media zoals Twitter en LinkedIn.

Over de auteur

Sjef is social media strateeg. Hij is Commercieel Directeur en DGA bij DailyDialogues en is oprichter van Bijgespijkerd.

9 reacties

 1. Letty

  Hoi,

  Een tijdje terug ben ik mij gaan verdiepen in sociale media en het bedrijfsleven. Een van de eerste dingen die mij opviel, was inderdaad de grote afwezigheid van vrouwen die iets te zeggen hebben op dit gebied.

  Niet alleen in Nederland, ook in bv Amerika vond ik in eerste instantie alleen maar mannelijke invloedrijke bloggers op dit gebied. Mijn RSSfeeds met info over sociale media zijn allemaal van mannen afkomstig … Alleen al om deze reden zie ik het bijna als mijn plicht om mee te doen 😉

  Eigenlijk is dit best vreemd. Vrouwen zijn namelijk wel zeer goed vertegenwoordigd in het vakgebied marketing en communicatie. Waar dit onderwerp 5 jaar geleden nog los van sociale media aangevlogen kon worden, kun je nu niet meer om de sociale mediasites heen, tenminste dat vind ik.

  De vraag blijft. Waarom zo veel mannen en zo weinig vrouwen? Misschien zit het wel in de genen: dat je voor sociale netwerken een jager moet zijn. De vrouwen komen dan in beeld als verzamelaars. Hierbij denk ik bv aan online magazines, plaatsen waar alle informatie over een specifiek onderwerp wordt verzameld. Vrouwen zijn hier dan weer goed in waarschijnlijk. Hoe je lezers krijgt voor je magazine: via de sociale netwerken natuurlijk. Jagen op nieuw publiek. Profileren op hyves, facebook, linkedin, twitter.

  Wie weet is dit ook wel de reden dat er zoveel mannen zijn bij Bijgespijkerd. Hier wordt natuurlijk ook veel informatie verzameld, maar dan wel specifiek gericht op de vraag wat de beste manier van jagen is 😉

  Zomaar een gedachtenkronkel,
  correct me if I’m wrong

  Psje voor Sjef: Deze post is voor mij een ware verademing. Tnx.

  Psje voor Natalie: Natalie hoi,ik ben blij je te zien. Tevens omdat ik zelf antropologe ben, ik begrijp je interesse in sociale media zeer goed.

  Beantwoorden
 2. remco janssen

  Wel typisch voor een mannenbolwerk. Hebben ze een vrouw weten te strikken, noemen ze haar een schaap…;-)

  Ik zou gelijk Letty strikken als ik jullie was.

  Beantwoorden
 3. Natalie

  @Sjoerd: Bedankt!

  @Letty: Wat een leuk verhaal! Mijn eerste post zal ook gaan over waarom er minder vrouwen bloggen en hoe je dat (mogelijk) oplost. Ik heb me niet bezig gehouden met de redenen waarom vrouwen minder bloggen, maar vind jouw redenering echt geweldig en waarschijnlijk ook nog heel erg waar!
  Ben het met Remco eens dat je een goede aanvulling zou zijn!

  @Remco: Ach, dat is dus waarom ze die vrouwen nodig hebben he.. zodat we ze kunnen overtuigen dat vrouwen geen schaapjes zijn 😉

  Beantwoorden
 4. Letty

  @Sjef: Dank je wel. Ik vind het een eer. De aanmelding komt eraan, ook al voel ik me wel een beetje een schaap in het kwadraat 😉

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.