Leestijd: ca. 2 minuten

Nu het IPCC-rapport uit is, worden we met onze neus op de alarmerende feiten gedrukt. We moeten bewuster omgaan met onze keuzes om een gezonde planeet door te kunnen geven aan de volgende generatie. Hoe je omgaat met het internetgebruik is daar een onderdeel van en het verduurzamen van je website is een goed begin.

1. Kies voor groene hosting

Laten we met laaghangend fruit beginnen en de totale uitstoot van het feit dat jouw website bestaat elimineren. Dit doe je door een hostingprovider te kiezen die gebruikmaakt van groene stroom. Let goed op of de datacenters waar jouw website gehost wordt beschikken over energy effectiveness usage certificering, en dus voldoen aan de strengste Europese milieu-eisen.

2. Schakel over naar dark mode

Wist je dat de donkere modus niet alleen rustiger is voor je ogen, maar ook nog eens een stuk energiezuiniger? Het laden van een zwarte pixel op de moderne devices scheelt veel energie vergeleken met het traditionele witte scherm. Daarbij raakt de batterij van je device ook nog eens minder snel leeg.

Matcht een donkere modus niet met je branding? Schakel een kundige designer in om het moeiteloos om te zetten.

3. Pas de vormgeving aan

De vormgeving van je website kun je ook duurzamer inrichten. Hoe ingewikkelder je webdesign, hoe meer energie het kost om je website te laden. In het geval van een duurzame website geldt: hoe simpeler, hoe beter.

Vermijd zoveel mogelijk grote bestanden zoals video’s en ingewikkelde animaties. Zorg ervoor dat de website een duidelijke navigatie heeft zodat de bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken. Icoontjes (met uiteraard een icon-font) kunnen bepaalde zaken verduidelijken en je bezoekers nog beter op weg helpen.

Zodra de bezoekers landen op een pagina, zorg er dan ook voor dat het in één oogopslag duidelijk is wat ze kunnen verwachten. Zo maak je je website niet alleen duurzamer, maar ook gebruiksvriendelijker.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.