Leestijd: ca. 3 minuten

Het 1%Event is een initiatief van 1%Club dat via nieuwe media probeert mensen actief betrokken te krijgen bij NGO projecten. Het Web 2.0 project geeft mensen de mogelijkheid 1% tijd, 1% kennis en 1% geld te doneren aan projecten over de gehele wereld. Door 1%club zijn er al 107 projecten gerealiseerd met behulp van meer dan 280.000 euro. Dit gebruik van nieuwe media staat nog veel meer centraal tijdens het 1%event. Bedenk hoe Web 2.0 kan helpen bij het inspireren van geweldige projecten!

Na de eerste sessie, die door iedereen als inspiratievol beoordeeld wordt, is er een heerlijke lunch geregeld, natuurlijk verantwoord met prikkers van recyclebaar materiaal. Na de lunch trappen we af met een vragenrondje, maar niet aan de minste. Op drie poefen op het podium zitten Ruud Lubbers, Herman Wijffels en Stef Kranendijk om te vertellen hoe hulporganisaties zouden moeten gaan. Stef Kranendijk heeft zijn organisatie zo omgegooid dat deze nu helemaal milieuvriendelijk is. Zijn gebruikte strategie is cradle to cradle. Elk afval product kan gebruikt worden als nieuw product voor iets anders. Het bedrijf is tegen veel tegenstand opgelopen tijdens zijn omdraai maar heeft volgehouden en is hier enorm trots op. Terecht lijkt mij!  Herman Wijffels spreekt vervolgens over sustainability. Hij wil dat meer bedrijven hier rekening mee gaan houden zodat we de wereld veilig over kunnen dragen aan volgende generaties. Ruud Lubbers, die eerder aan is gekomen met behulp van een elektrische auto, bevestigt het punt van Kranendijk en geeft aan dat volgens hem cradle to cradle boven winst maken gaat. Wanneer je bedrijf sustainable is, komt het daarna echt wel goed met de winst volgens hem.

Daarna beginnen de tweede en derde Open Space sessies. De sessies verlopen goed en iedereen is enorm enthousiast. De een fladdert rond, de volgende stelt specifieke vragen aan een ieder die de tijd wilt nemen te antwoorden en een derde stelt zijn kennis en tijd ter beschikking. Zelf spreek ik onder andere met iemand die een hulpplatform op wil zetten wat meteen in werking moet gaan bij een natuurramp in plaats van de weken die er over heen gaan voordat grote organisaties echt beginnen. Dit wil hij opzetten met behulp van mobiele communicatie misschien, maar het is nog vroeg en hij wil graag informatie van velen verzamelen (Wil je helpen? Twitter @PeterJGiesen!). Een communicatiemedewerker van een grote NGO wil graag leren hoe Twitter gebruikt kan worden voor acties en het inzamelen van geld en vinden van nieuwe leden.

De dag eindigt met een verslag over alle goede ideeën die zijn gekomen uit de sessies en een borrel. Het is duidelijk voor veel mensen een dag geweest van inspiratie en enthousiasme. En nu hopen dat ze die energie kunnen doorgeven aan nog veel meer mensen. Ik ben in ieder geval geïnspireerd geraakt om binnenkort een project bij 1%Club te helpen! Ik hoop jullie ook!

Over de auteur

Natalie werkt als Projectleider Sociale Media bij de Fac Geesteswetenschappen van Universiteit Utrecht. Naast haar werk houdt zij van koken, creatief zijn en fantasy lezen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.