Leestijd: ca. 5 minuten

Waar je ook bent, de iPad bepaalt steeds meer het gedrag van mensen. Zat laatst op een ochtend bij de zwemles van mijn oudste dochter en menig wachtende ouder trekt de iPad te voorschijn om wat te lezen, te mailen, te spelen, of gewoon wat apps te openen. Diezelfde middag was ik in een indoor speelpark (het was een dag met een kidsagenda) en het beeld was identiek. Ga je tegenwoordig naar een event, dan is de Ipaddichtheid nog groter. Maar wat doen mensen met een iPad tijdens een event en welke apps zijn eigenlijk heel handig om erop te hebben? Na mijn meest recente eventbezoek kwam ik tot de volgende handelingen en apps.

Aantekeningen maken
Natuurlijk wil je aantekeningen maken van presentaties en workshops die je volgt. De beste apps om te gebruiken zijn die met een koppeling naar je Dropboxaccount om ze direct weg te schrijven en ze te delen met anderen. Mijn voorkeur gaat uit naar Neboulous Notes en IaWriter, beide met zo’n koppeling. Verder hebben beide een extra reeks toetsen bij het toetsenbord die niet standaard op het toetsenbord van de iPad zitten. Jaja, je hebt dan de pijltjes om een letter naar links of naar rechts te gaan. Je hoeft dus in de schemering van de zaal niet met het vergrootglas te werken. Wanneer de slides van de spreker al bijvoorbeeld op Slideshare beschikbaar zijn, dan is het handig om Slide by slide te gebruiken. Met deze app open je direct files uit slideshare op basis van een zoekopdracht. Helaas kun je in deze app geen aantekeningen op de slides zelf maken. Mocht je ze voor het event al hebben kunnen downloaden in je Dropbox, dan kun je de slides in Goodreader openen en via de annotatie-optie voorzien van aantekeningen en grafische aanduidingen. Alternatief is Keynotes gebruiken als je in de slides zelf aantekeningen wilt maken.

Aantekeningen én opnamen maken
Je ziet steeds vaker mensen met de Livescribe Pulse Smartpen waarmee je op speciale vellen papier kunt schrijven en tegelijkertijd audio-opnamen kunt maken die gelinkt zijn aan de geschreven tekst. Zo kun je op geschreven woorden klikken en daarmee het bijbehorende audiobestand opvragen. Mooi apparaat, maar misschien niet zo handig bij weinig licht. De iPad apps Soundnote en Auditorium Notes doen hetzelfde, maar dan zonder losse attributen en met voldoende licht.

Meedoen met discussies
Geen event meer zonder de mogelijkheid om actief mee te doen. Natuurlijk heb je vooraf al de hashtag van het event in je Twitterapp geplaatst en hebt al een paar dagen de tweets gevolgd. Met een Twitterapp kun je je mening geven via een backchannel waarop jouw tweets en die van anderen met de hashtag van het event (of van de specifieke presentatie of workshop) verschijnen. Nog niet heel gebruikelijk, maar misschien wel de toekomst, zijn apps als Meetingmanager Pro en Conference Pad. Met deze apps is het mogelijk om direct info uit te wisselen tussen de iPad van de spreker en de iPads van de luisteraars. Het is tweerichtingenverkeer, dus als luisteraar kun je actief meedoen. Het lijkt een beetje op twitter en een backchannel, alleen nu gaat het via de iPads zelf. Ik ken helaas nog geen praktijkvoorbeelden, dus als iemand ze heeft…

De weg vinden
Tja, het gebeurt wel eens dat je vooraf niet je favoriete lijstje van de eventonderdelen hebt gemaakt die je wilt bezoeken. Dan kun je altijd terugvallen op de app Conference compass. Hiermee kun je het programma van het event downloaden in de app, zelf een ideaal programma samenstellen bijvoorbeeld op basis van trefwoorden en de bijgewoonde presentaties direct evalueren. Het event dat je bezoekt moet wel bekend zijn bij de makers van deze app. Aangezien het een Amerikaanse app is, is de kans groot dat je momenteel alleen in de States wat aan de app hebt. Tijd voor een Nederlandse versie of een ontwikkelaar die iets vergelijkbaars voor onze markt maakt.

Relevante zaken delen met anderen
Natuurlijk ga je naar het event om zelf wat te halen, maar wat je krijgt, wil je misschien ook weer delen. Dat is natuurlijk niet zo ingewikkeld met alle social media die je via apps op je iPad kunt activeren. De voorbeelden daarvan zijn wel bekend en iedereen heeft wel weer zijn eigen voorkeuren bij bijvoorbeeld de vele twitterapps. Tussen de presentaties en workshops door zoek je andere bezoekers met zelfde deelinteresses om in pauzes verder te praten. Daarvoor gebruik je je twitterapp met een locate me feature.

Nog meer?
Volgens mij moet je met deze set aan apps een heel eind komen op een gemiddeld event. Straks als de iPad2 uit is, kunnen we deze lijst weer aanvullen met Ipad apps die beschikbaar komen vanwege de camerafunctie. Maar straks schrijven, audio opnemen en tegelijkertijd filmen tijdens een event? Ik weet het niet. Dat kon nog wel eens lastig worden.

Over de auteur

Peter is marketeer, adviseur en auteur. Hij werkt voor Vergouwen Overduin, een groot bureau voor vaardigheidstrainingen, coaching en advies. Hij is auteur van de boeken Wat is nu eigenlijk het probleem? en Je iPad als mobiel kantoor.

14 reacties

  1. Michel

    Je heb naast de Livescribe Pulse ook de Echo Smartpen. Ik begrijp alleen niet het punt niet zo handig qua licht? Voor het presenteren en mindmappen is Oxford Papershow ook erg handig, zie daarvoor mijn blog (goulmy.com)

    Beantwoorden
  2. Peter van Loevezijn

    Hoi Michel,

    Dank voor je reactie en de aanvullingen op de applijst. Met licht bedoel ik het zaallicht. Je zit meestal in schemerlicht en ik kan me voorstellen dat je dan minder zicht op het schrift hebt. Echo smartpen ken ik niet. Gaat het op dezelfde manier bij deze pen? Ga je blog zeker bekijken.

    Groet,

    Peter

    Beantwoorden
  3. Michel

    Aha, ik begrijp het, ik denk niet dat dat een nadeel is. Het leuke van de Livescribe is dat je korte notities maakt en voornamelijk het geluid opneemt. Het blijft een pen en een schriftje, iets wat al jaren wordt gebruikt door mensen die seminars/trainingen/etc. volgen.

    De Echo Smartpen is het vervolg op de Pulse versie, daarin hebben ze een aantal verbeteringen en wensen van hun klanten doorgevoerd.
    Bekijk ook maar eens de video’s in deze webshop http://www.schrijfopshop.nl

    Misschien een keertje leuk om bij ons langs te komen, om wat diverse digitale pen en presentatie technieken te zien? Badhoevedorp is bij ons in de buurt.

    Beantwoorden
  4. Peter van Loevezijn

    Ga ik doen, Michel en ik kom ze graag bekijken. Mail of tweet je wel. Tweet je me je gegevens even naar peter@bijgespijkerd? Of staan ze op schrijopshop?

    Beantwoorden
  5. Michel

    Leuk, ik ben erg benieuwd wat je van Papershow vind en natuurlijk ook Livescribe. Onze kantoorgegevens staan inderdaad op SchrijfOpShop.nl, we geven daar regelmatig presentaties over de diverse digitale pennen. Inmiddels heb ik je de directe link getweet (mgoulmy)

    Beantwoorden
  6. Willem

    Wat dacht je van cinchcast of audioboo om korte interviews te doen en die gelijk door te zetten naar internet?
    En ik zou in de lijst ook graag de ultieme blogtool zien, al heb ik die zelf nog niet gevonden…

    Beantwoorden
  7. Willem van Valkenburg

    Ik gebruik zelf voornamelijk evernote voor mijn aantekeningen. Deze app synchroniseert ook en ik kan ik vervolgens ook eenvoudig op pc/mac bekijken.
    Verder hoor ik bij een event vaak websites die interessant zijn, ik sla deze op in delicious.

    Beantwoorden
  8. Peter van Loevezijn

    @Willem, dank voor je reactie en je aanvullingen. De ultieme blogtool had naar mijn idee WordPress moeten zijn, maar ik vind het nog steeds geen ideale app.

    @Willem van Valkenburg, jij ook dank voor je aanvullingen. Evernote heb ik overwogen om op te nemen, maar volgens mij kun je hiermee niet met Dropbox syncen. Delicious iz zeker een goede app om bij je te hebben.

    Beantwoorden
  9. Michel

    @Peter waarom wil je je Evernote syncen met Dropbox? Het mooie van Evernote is dat je notities juist met diverse apparaten kan synchroniseren. Daarvoor heb je Dropbox niet nodig. (ps. Livescribe heeft een koppeling op Evernote)

    Beantwoorden
  10. Peter van Loevezijn

    Hoi Michel,

    Nee, dat is niet mijn bedoeling. Ik wilde alleen maar aangeven dat ik graag met Dropbox werk vanwege de makkelijke uitwisseling via al mijn devices en dat ik daarvoor apps zoek die kunnen syncen met Dropbox.

    Beantwoorden
  11. Michel Goulmy

    Begrijp ik. Tools die ik ook mooi vind zijn de Google apps, Docs en Picassa voor je foto’s. Wat me opviel is dat je in je artikel niet gebruik maakt van de mogelijkheid om zelf meer MBtjes te krijgen in je DropBox account. (referral)

    Beantwoorden
  12. Peter van Loevezijn

    Begrijp ik, alleen de extra mb’s vielen voor mij buiten de context van het artikel. Vandaar.

    Beantwoorden
  13. Stef

    Zag recent trainer die slides vanop iPad projecteren en daar met pen notities op maakte die eveneens werden getoond. Wie weet welke apps hiervoor kan dienen ?

    Beantwoorden
  14. Peter van Loevezijn

    Hoi Stef,

    Waarschijnlijk maakte de presentator gebruik van 2Screens – Presentation Expert. Hiermee kun je aantekeningen over de slides heen maken tijdens de presentatie.

    Groet,

    Peter

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.