Mateja Kežman zegt: ‘Complimenten retweeten? Doe het niet!’

Leestijd: ca. 4 minuten

Twitteraars die complimententweets krijgen en die vervolgens retweeten moeten door Twitter disciplinair geschorst worden! Zo, dat is er uit. Nee, ik ben niet boos. Ik ben alleen teleurgesteld. Ze vervuilen mijn tijdlijn met hun commerciële, niets toevoegende tweets en dat vind ik jammer. Mijn advies: houd je in, geniet van het moment en val mij niet lastig!

Mateja vindt zichzelf keigoed
Mateja vindt zichzelf keigoed

Kennen jullie Mateja Kežman nog? De oud-spits van PSV die nadat hij gescoord had altijd met zijn duimen naar zijn rugnummer wees. ‘Kiek mij gaan!’, leek hij te roepen. Nederland werd helemaal gek van ‘m. Waarom deed hij dat toch? Dat had zo’n jongen toch niet nodig?

Jaren later zijn we vele online Kezmannetjes rijker. Mensen die bijvoorbeeld een blog schrijven of een presentatie geven, daar vervolgens via Twitter goede reacties op krijgen en die complimenttweets – die direct aan hen gericht waren – ongegeneerd doorsturen naar hun eigen netwerk. Zodat iedereen kan zien hoe goed zij wel niet bezig zijn. Mensen die – op z’n Kezmans – met hun virtuele duimen naar hun profielfoto wijzen, terwijl zij luid ‘Kiek mij gaan!’ roepen.

Be real
Ik begrijp het: je bent euforisch. Je hebt blijkbaar iets goed gedaan en wil dat met de rest van de wereld delen. Maar waarom zou je in hemelsnaam een complimenttweet die aan jou gericht is retweeten? Zodat al jouw volgers zien dat iemand jou goed vindt? Een logisch argument, maar wel kortzichtig. Als het bijeffect daarvan is dat mensen van jou denken dat jij wel heel erg blij met jezelf bent, heeft de complimenttweet meer negatieve dan positieve bijwerkingen. En dat is niet wat jij wil, toch? Be real. Zoals je negatieve tweets niet retweet, moet je dat ook niet met positieve tweets doen.

Omgaan met complimenten is niet gemakkelijk. Daarom bij deze een mini-cursusje ‘Hoe om te gaan met een complimenttweet?’

Fase 1: Incasseer de complimenttweet
Bedank de persoon die je gecomplimenteerd heeft. Geniet van het moment. Geef een rondje in de kroeg. Ga uit eten met je partner. En laat hem/haar de toptweet stiekem zien. Iemand vond jou goed. Fijn voor je.

Fase 2: Koester de complimenttweet
Print de tweet uit. Leg ‘m onder je kussen. Hang ‘m boven je bed. Maak op Storify een (ongepubliceerde!) story waarin je al je twittercomplimenten verzamelt. Zodat je – wanneer je eens een keer een negatieve tweet hebt gekregen – even terug kunt denken aan die betere tijd.

Met Kezman gaat het niet zo goed. Hij begon afgelopen seizoen bij Bate Borisov, maar nam daar op 1 januari afscheid. Hij scoorde nul keer voor de Wit-Russische ploeg. Wil je dat het met jou beter afloopt? Stop dan met het retweeten van complimenten.

Wat vinden jullie? Overdrijf ik? Ben ik de Beatrijs Ritsema van Twitter? Moet ik niet zeuren en die mensen gewoon ontvolgen (wat ik helemaal niet wil, omdat ik het overgrote deel van hun tweets wel waardevol vind)? Of herken je mijn ergernis en steun je mijn oproep? Ik lees het graag in de reacties.

Ik beloof hierbij overigens plechtig dat ik positieve tweets naar aanleiding van deze blog absoluut niet zal retweeten.