Leestijd: ca. 5 minuten

Het managen van millennials – de generatie geboren tussen 1980 en 2000 – vraagt om een andere aanpak dan het aansturen van eerdere generaties. Hoewel we deze jongeren zeker niet over één kam mogen scheren, beschikken zij vaak over andere wensen en verwachtingen op carrièregebied dan eerdere generaties. Om het beste te halen uit deze groep professionals, doen managers er goed aan om hun leiderschapsstijl nog eens onder de loep te nemen. Dit zijn zes aanbevelingen voor de managementstijl richting millennials.

1. Houd rekening met andere verwachtingen

Anders dan babyboomers – van wie velen zelfs wanneer ze ontevreden zijn over hun baan niet snel ontslag nemen – durven millennials best eisen te stellen aan hun werkgever. Maar pas op. Want hoewel millennials vaak niet aarzelen om ontslag te nemen bij ontevredenheid, betekent dit niet dat ze niet loyaal zijn. Het is vooral zichtbaar dat deze groep gewoon meer durft te zeggen wat ze willen. Dit biedt organisaties juist de kans om over deze wensen in gesprek te gaan.

Flexibele uren en de mogelijkheid om thuis te werken zijn veelgevraagde voorwaarden, maar ook uitdagend en intellectueel stimulerend werk staan bovenaan het verlanglijstje van millennials. Ook houden ze van transparantie rondom doorgroei- en opleidingsmogelijkheden, zodat ze precies weten waar ze naartoe werken.

2. Wees een mentor en geen baas

De nieuwe generatie professionals is zelfredzaam en wil impact maken. Aangezien ze vrijheid en zelfstandigheid enorm belangrijk vinden, is het geen goed idee om hen de wet voor te schrijven. Voorkom daarom micromanaging en zoek taken waarover je hen eindverantwoordelijkheid kunt geven. Door millennials al direct zelfstandig beslissingen te laten nemen, leren ze het belang van het overwegen van verschillende opties, het evalueren van risico’s en het nadenken over de gevolgen die hun beslissingen hebben. Zo bereid je ze geleidelijk voor op een leidinggevende functie.

3. Benut hun sociale betrokkenheid

Millennials willen niet alleen graag invloed hebben op de organisatie waarin zij werken, maar ook op de samenleving. Als manager kun je gebruikmaken van deze betrokkenheid. Vraag jonge professionals bijvoorbeeld om bij te dragen aan projecten rondom corporate social responsibility, zoals een fundraiser. Hun enthousiasme helpt anderen aan boord te krijgen voor deze initiatieven en de teamspirit te verbeteren. Een ander voordeel is dat de impact van deze projecten vaak duidelijk meetbaar is en dat vinden millennials prettig.

4. Maak gebruik van hun expertise

Millennials zijn opgegroeid in een wereld vol technologie en zijn waarschijnlijk handiger in het gebruik ervan dan jij als manager. Maak gebruik van hun expertise door omgekeerde mentorprogramma’s op te zetten, waarbij oudere werknemers leren van de technologische vaardigheden van millennials.

Neem ook de tijd om samen te sparren over vraagstukken waar jij als leidinggevende tegenaan loopt. Organiseer bijvoorbeeld een interne wedstrijd waarin je teamleden vraagt om ideeën aan te dragen voor verbeterprocessen. Zo profiteer je niet alleen van hun – mogelijk verrassende – ideeën, maar laat je ook zien dat je hun mening waardeert.

5. Selecteer op soft skills

Millennials zijn daarnaast vaak ongeduldig. Hoewel dit als een nadeel gezien kan worden, kan ongeduld ook een voordeel zijn op de werkvloer. Het zorgt er namelijk voor dat jonge professionals nieuwe plannen snel uitvoeren en efficiënt en taakgericht te werk gaan.

Jonge professionals staan te popelen om zichzelf te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Ze willen niet jaren toewerken naar een mogelijke promotie, maar willen snel het resultaat zien van hun acties. Aangezien met name de jongere groep millennials – geboren in de jaren 90 van de vorige eeuw – nog weinig werkervaring hebben, kan het lastig zijn om hen op waarde te schatten. Juist bij het aannemen van een startende werknemer is het daarom belangrijk om de focus te leggen op soft skills. Kijk dan ook of iemand goed in het team past, gedreven is en bereid is om zich voor langere tijd aan de organisatie te binden. Als je maar graag genoeg wil, zijn hard skills altijd aan te leren.

6. Houd ze in beweging

Millennials zijn intrinsiek gemotiveerd en willen graag het beste uit zichzelf halen. Dit maakt dat zij altijd openstaan voor feedback en serieus met hun verbeterpunten aan de slag gaan. Maak gebruik van deze behoefte aan ontwikkeling, door hen trainingen en nieuwe werkzaamheden te bieden. Om te zorgen dat je – ook in een juniorfunctie – genoeg uitdaging en afwisseling kunt bieden, is het een goed idee om ze een rol te geven in tijdelijke projecten. Zorg daarnaast dat je blijft communiceren en transparant bent over de doorgroeimogelijkheden, zodat ze precies weten waar ze naartoe kunnen werken.

Auteur: Rob Steur, senior recruitment manager bij recruitmentbureau Robert Walters.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.