Leestijd: ca. 3 minuten

Waar moet je op letten als jij je website duurzaam duurzaam wil maken?. Hieronder 5 tips die toepasbaar zijn voor startende ondernemers, maar ook als je een bestaande website hebt kun je deze tips goed toepassen.

1.Optimaliseer je afbeeldingen

Op veel websites zijn afbeeldingen de boosdoeners als het gaat om bestandsgrootte van een webpagina. Als je meer afbeeldingen met een grotere bestandsgrootte gebruikt, kon het meer data om te pagina op te halen. Dit moet natuurlijk allemaal via een datacenter gaan. Daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat je foto’s zo veel mogelijk schaalt. Ook kun je nadenken over het plaatsen van foto’s in bijvoorbeeld een carrousel, of hetzelfde effect te behalen met een vector graphic of een CSS, in plaats van de foto.

2. Schakel over naar dark mode

Wist je dat de donkere modus niet alleen rustiger is voor je ogen, maar ook nog eens een stuk energiezuiniger? Het laden van een zwarte pixel op de moderne devices scheelt veel energie vergeleken met het traditionele witte scherm. Daarbij raakt de batterij van je device ook nog eens minder snel leeg.

3. Kies voor groene hosting

Kies voor een hostingprovider die gebruikmaakt van groene stroom. Let goed op of de datacenters waar jouw website gehost wordt beschikken over energy effectiveness usage certificering, en dus voldoen aan de strengste Europese milieu-eisen.

4. Gebruik lazy-loading voor foto’s en video’s.

Lazy-loading betekent alleen het laden van afbeeldingen en andere media zoals vereist. Alleen de bovenkant van de website laadt onmiddellijk wanneer een gebruiker op de pagina landt, maar de rest verschijnt alleen als ze naar beneden scrollen. Dus als een gebruiker niet helemaal naar beneden schuift, hoeven niet alle afbeeldingen te worden geladen.

5. Optimaliseer je fonts

Er zijn technische strategieën die kunnen worden gebruikt om de grootte van lettertypen op websites te minimaliseren en we hebben gezien dat dit zelfs met aangepaste lettertypen kan leiden tot een bestandsgroottevermindering tot 97%. Een aantal van deze manieren om de grootte van lettertypebestanden te verminderen zijn het gebruik van een modern web-font format zoals WOFF en WOFF2, dit maakt gebruik van een hogere compressie in vergelijking met TTF, OFT and SVG file formats. Een andere goede manier is het gebruik maken van een subset van je font, waarbij je alleen gebruik maakt van de werkelijke tekens die je op site gebruikt hebt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.