Leestijd: ca. 4 minuten

Inbreken op je accounts van onder andere Facebook is eigenlijk aan de orde van de dag. De criminaliteit online neemt toe. Dat betekent dat wij als gebruiker onszelf moeten weren tegen die hackers. Hier een aantal tips om te voorkomen dat je wordt gehacked. Deze tips zijn echter geen garantie!

 

Gebruik een firewall

Bij het gebruiken van een firewall is het mogelijk om je eigen online activiteiten zoveel mogelijk te beschermen en af te schermen. Bij iets dat enigszins verdacht is zal de firewall de ingang en toegang blokkeren.

 

Gebruik een sterk wachtwoord

In de dagelijkse praktijk kiezen we over het algemeen voor een wachtwoord dat we gemakkelijk kunnen onthouden, een bepaalde logica heeft of snel te reproduceren is. Daarnaast gebruiken we dat wachtwoord bij alle toepassingen.
Verschillende wachtwoorden gebruiken is de eerste stap. De tweede stap is om het wachtwoord sterk te maken. Een sterk wachtwoord heeft de kenmerken:

  • minimaal 8 karakters
  • minimaal 1 hoofdletter
  • minimaal 1 cijfer
  • minimaal 1 leesteken

Wil je een langer wachtwoord gaan gebruiken? Met de genoemde kenmerken maar dan werken met 8 karakters levert een wachtwoord op dat minimaal 2 jaar lang houdbaar is. Een langer wachtwoord is beter dan een complex wachtwoord.

 

Wisselen van wachtwoord

Naast het gebruiken van een sterk wachtwoord is het ook zinvol om het wachtwoord elke 3 maanden te vernieuwen. Behalve bij een wachtwoord van minimaal 12 karakters.

 

Zorg voor het instellen van alerts

Bij verschillende diensten kun je alerts instellen die je waarschuwen wanneer iemand probeert in te loggen met jouw wachtwoord. Dat betekent dat je op een mailadres of per telefoon een melding krijgt dat er wordt ingelogd. Wanneer je het zelf bent hoef je niets te ondernemen, ben je het niet zelf kun je meteen alles blokkeren.

 

Let op verzoeken voor leggen van connectie

We zijn bij verschillende sociale media geneigd om iedereen te accepteren als “vriend” of “volger”. Let wel op wie je accepteert en overtuig je ervan dat je de mensen kent. In beginsel zou je kunnen stellen dat je alleen die mensen accepteert die “je een hand hebt geschud”.
Als je dit te ver vindt gaan, zorg er dan wel voor dat je de persoon in kwestie in elk geval kunt accepteren.

Dit zijn 5 redelijk simpele en basale tips. Toch blijkt uit de dagelijkse praktijk dat niet veel mensen zich hieraan houden. Het is net als de offline wereld. Daar wordt met regelmaat gewaarschuwd voor het open laten van deuren, ramen en andere toegangen. Het nalatig zijn met deze toegangen betekent niet dat er wel wordt ingebroken, het kan best zijn dat jouw hele leven al de deur open staat en er nog nooit is ingebroken. Wanneer je echter alles afsluit zal de kans op een mogelijke inbraak kleiner zijn. Het is namelijk zo dat hoe harder de inbreker moet werken, hoe meer handelingen deze moet verrichten, des te kleiner is de kans op een inbraak. Hetzelfde geldt ook voor onze online toegangen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.