Leestijd: ca. 4 minuten

De kracht van een documentaire bewijst zich soms pas na een tijdje. Zo ben ik momenteel de BBC-documentaire The Virtual Revolution aan het terugkijken en viel me op dat de 2de aflevering in die reeks, getiteld ‘Enemy of the State’, eigenlijk actueler is dan ooit. En daarom zeker de moeite van het (terug)kijken waard.

De betreffende aflevering gaat over “het wegvallen van oude politieke machtscentra en het vacuum dat daarmee wordt achtergelaten”. Het belangrijkste voorbeeld waaraan wordt gerefereerd is de (bijna-)revolutie in Iran in juni 2009 als reactie op de presidentsverkiezingen. Daarbij wisten betogers berichten, foto’s en videobeelden van de brute manier waarop de overheid de onlusten neersloeg de grens over te krijgen, wat leidde tot brede internationale steun voor de protestanten.

In de documentaire spreken vele bekendheden dan ook hun waardering uit voor de democatiserende werking van het internet. Zo zegt Al Gore:

“As tragic as the events in Iran were, there was also a lot of excitement in the ability of individuals in Iran to connect to a global audience and with their peers inside Iran to use the power of information to inspire resistance to the regime there, and to build a political consciousness and support of democracy.”

Sinds het uitkomen van de documentaire, begin 2010, zijn er vele voorbeelden bijgekomen, zoals Egypte, Syrië, Tunesië en Libië. In alle gevallen hielpen social media bij het samenbrengen van protestanten en het verspreiden van hun boodschap.

Net als tijdens de rellen in Londen onlangs. Alleen was de ‘state’ in kwestie toen niet een van de standaard-‘enemies’.

Ban op social media
Direct na de rellen vertelde premier Cameron te overwegen om relschoppers van social media te verbannen: “Everyone watching these horrific actions will be struck by how they were organised via social media. Free flow of information can be used for good. But it can also be used for ill.”

De hypocrisie van deze opmerking, waar “journalisten van Chinese staatsmedia bij likkenbaarden”, werd door Alexander Klöpping terecht bekritiseerd. Maar het geeft ook blijk van een slecht begrip van de historie en architectuur van het internet. Bijna visionair wordt hierover in de documentaire gezegd:

“What’s astonishing, is how authorities, even powerful nation states, seem unable to come to grips with the web. But look a little more deeply and the reason becomes clear: the web’s linked information is piped through an older physical system, the internet, that operates beyond the jurisdiction of any one country and works against central control.

It’s ironic, given that it now threatens the state, that the internet was originally designed to protect the most powerful nation of modern times.”

Intussen is het plan van Cameron weer in de koelkast verdwenen. Misschien heeft hij in de tussentijd onderstaande documentaire van zijn eigen staatsomroep gekeken.

Nou, so should you!

Hieronder de aflevering in 6 delen. Maar de aflevering en de hele serie zijn ook verkrijgbaar op de betere torrentsites…

Over de auteur

Doet dingen bij @marketingfacts en @onlinetuesday. Zoekt antwoord op de vraag: heeft het leven eigenlijk nog wel onzin?

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.