Leestijd: ca. 2 minuten

OVfailDe OV chipkaart wordt vanaf 27 augustus het enige geldige vervoerbewijs in Amsterdamse metro. De kosten van de invoering waren vorig jaar al een miljard euro en dat zal inmiddels niet rooskleuriger zijn geworden. Hoewel er nog van alles schort aan deze haast niet te beveiligen RFID technologie komt hij er toch aan. Om iemands pas -en identiteit- te kopiëren hoeft iemand maar langs je te lopen om de rf signalen van je pas te kopiëren.

Behalve de absurde kosten, een niet te beveiligen systeem en gevaar voor de privacy is het hele systeem slecht ingericht en volledig gebruiksonvriendelijk. Het in- en uit checken, het straffen van gebruikers die vergeten uit te checken en tot slot het niet toelaten van reizigers met een geldig vervoersbewijs maar negatief tegoed zijn voor mij de druppel van dit mens-onvriendelijke systeem.

Als je een studenten OV hebt en dus vrij reizen doordeweeks, maar een negatief tegoed heb door vergeten uit te checken kan je niet meer reizen tot je weer een positief tegoed hebt. Terwijl je gewoon recht heb om gratis te reizen doordeweeks en daar 90 euro voor betaald. Het systeem is dus zo ingericht dat je bij het uitchecken je tegoed terugkrijgt en er dus netto niks vanaf is, maar het detecteert niet bij het inchecken dat je vrij mag reizen die dag. Om je 4 euro ‘boete’ voor het vergeten uit te checken terug te krijgen zijn er maar 3 stations in Amsterdam waar je heen kan: Centraal Station, zuid WTC en Duivendrecht.

Straks staan dus studenten en anderen met vrij reizen voor een dicht poortje omdat ze een keer zijn vergeten uit te checken. Gaan die 600 ‘informatie medewerkers‘ van de GVB ons er dan toch doorheen helpen, met een geldig, maar niet werkende OV-chip?

Over de auteur

Antonio studeert Bedrijfskunde en is werkzaam als Social Media Coördinator & Strateeg bij Pondres Social Marketing. Daarnaast blogt hij over Marketing en Business.

4 reacties

 1. Thomas

  Het blijft gewoon een belachelijk paradepaardje van de overheid. Het kost te veel en het werkt niet.(noord/zuid-lijn?).

  Met name dit is een kwalijke zaak: ‘Om iemands pas -en identiteit- te kopiëren hoeft iemand maar langs je te lopen om de rf signalen van je pas te kopiëren.’ Ben benieuwd of ze hier nog wat op gaan vinden. Niet voor eind Augustus in ieder geval.

  Beantwoorden
 2. Antonio Thonis

  Het is zo triest dat niet werkende en te dure projecten er toch komen, misschien moeten we hier toch iets voor verzinnen..? Er zijn een boel denktanks en commissies, maar heb nog nooit gehoord van een jongeren/innovators denktank met echte invloed, om dit soort dingen te voorkomen.

  Naja de vraag is of veel nu al veel mensen kopieer apparatuur hebben, maar in de toekomst als al je pasjes dit hebben en het echt rendabel is om iemands signaal te jatten dan kan ik me wel een handel hierin voorstellen. Dus het is nu zaak om dit aan de kaak te stellen, voordat het telaat is.

  Ohja oplossing is een portemonnee met lood die signaal tegenhoudt en wordt al verkocht (google rfid wallet).

  Beantwoorden
 3. Erik

  Het huidige systeem is zo ongelofelijk gebruiksonvriendelijk dat de tranen me in de ogen schieten.

  De gedachte dat je met een pasje snel kan betalen in het openbaar vervoer klinkt mij goed in de oren. De uitvoering is belachelijk.

  Een foute machtiging blokkeert bijvoorbeeld je kaart. Dit ontdek je pas als je bij de chauffeur probeert in te checken (ff een mail kan niet moeilijk zijn).

  Deblokkeren kan niet in de automaat. je moet naar de balie tijdens kantooruren om ter plekke 10 euro tegoed bij te vullen?? Wat is er mis met de automaat.

  Dit soort ongemakjes voeden het gevoel dat ze gewoon niet goed getest hebben.

  Beantwoorden
 4. Emiel

  Een vriend van mij had op een gegeven moment opeens -1,80 euro op zijn pasje staan. Notabene terwijl hij een student is en dus gratis moet kunnen reizen doordeweeks.
  Zelf had ik laatst dat ik incheckte, waarna tijdens een controle door het apparaatje v/d conducteur bleek dat ik niet zou hebben ingechecked.

  Sowieso, ik kan maar aan weinig vóórdelen denken en aan een héleboel nadelen. Vooral voor studenten is het een echt nare ontwikkeling.

  Als iemand een handtekeningactie zou hij mijn handtekening krijgen!!! (Maar goed, na alle kosten zal de overheid waarschijnlijk geen veranderingen meer doorvoeren.)

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.