Leestijd: ca. 3 minuten

stressIk begrijp dat de hedendaagse marketing manager bij een willekeurige onderneming het gevoel heeft dat ze van alle markten thuis moeten zijn. Je moet tegenwoordig niet alleen termen als new media, social media, social neworking en email marketing je eigen maken, maar je moet ook een twitter account hebben. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de online branding van je onderneming. De meeste marketeers klagen dan ook over tijdgebrek en stress.

Maar kom op, pittige marketeers van Nederland, soms liggen de ideeën voor conversie verbetering, omzet verhoging, klantenbinding en database uitbreiding voor het oprapen. Ik kom vanuit mijn functie als eigenaar en oprichter van Inside Company veelal bij ondernemingen over de vloer die mijn hulp in roepen voor het rendabel maken van hun e-mailmarketingbeleid. Tot mijn verbazing hebben de meeste MKB ondernemingen geen idee wat ze aan het doen zijn. Ze hebben geen enkel besef van de resultaten van de e-mail campagnes. Verzenden af en toe een e-mail met wat aanbiedingen en roepen dan dat e-mail marketing voor de producten die zij voeren niet geschikt is.

Omdat het toch veelal mannen zijn met wie ik werk vraag ik dan altijd; welk merk auto rijdt u? Vol trots zegt de marketing manager: “een Mercedes CLK!” Zo, das een mooie wagen…. En hoe zou u het vinden als u iedere week een email nieuwsbrief zou ontvangen met een Toyota Prius mercedes-clk1aanbieding erin. “Ja, die e-mail open ik niet eens” zegt de marketing manager weer. Precies, want dat is niet relevant voor u. Dus stuur dan ook geen aanbiedingen van product X naar klant A, als klant A alleen product Y koopt.

Ik dacht dat segmentatie al ingebakken zat in de poriën van iedere marketing manager, een gepasseerd station, iets wat logisch meegenomen wordt in iedere e-mail marketingcampagne. Er zijn zulke mooie voorbeelden van goede en succesvolle segmentatie modellen; wehkamp.nl, bol.com en monsterboard.nl zijn slechts enkele die het al jaren goed hebben begrepen. Maar ook de MKB ondernemingen van deze tijd horen dit als standaard element van het e-mail marketingplan te hebben. 

“ Maar als ik ga segmenteren moet ik dus dubbelen kosten maken, want ik moet meerdere e-mail nieuwsbrieven versturen” Niet helemaal, ja er komen wel iets meer kosten bij, maar de aanpassingen voor de html nieuwsbrief zijn vaak minimaal en een query aanpassingen in de database ook. De opbrengst- en resultaatverbeteringen zijn direct te merken, zodat de eventuele kosten snel vergeten zullen zijn.

‘Old school’  of niet, logisch nadenken helpt vaak wel bij een efficiënt e-mail marketingbeleid.

Over de auteur

2 reacties

  1. Sjef Kerkhofs

    Bedankt voor je eerste post Cindy. Excuses voor het nog ontbreken van je auteurfoto en beschrijving, gaan we regelen binnen enkele dagen 🙂

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.