Leestijd: ca. 3 minuten

Deze week was het weer 1 april, aanleiding voor veel bedrijven (en dus ook Web2.0 tools) om een grapje uit te halen met het publiek. Dit heeft vaak meerdere redenen. Ten eerste is het een mogelijkheid eens goed te lachen, ten tweede levert het mogelijk weer veel publiciteit op en media-attentie.

Deze afweging zal ook Slideshare gemaakt hebben afgelopen week. Op 1 april kregen veel mensen de volgende boodschap:

Hi ….,

We’ve noticed that your slideshow on SlideShare has been getting a LOT of views in the last 24 hours. Great job … you must be doing something right.

Why don’t you tweet or blog this? Use the hashtag #bestofslideshare so we can track the conversation.

Congratulations,
-SlideShare Team

Als men dan vervolgens op de slideshare keek bleken er twee nullen toegevoegd te zijn aan de views. Kortom, een presentatie die 200 keer bekeken is, was ineens 20.000 keer bekeken. Persoonlijk vond ik het best lollig en had ik gelijk door dat het om een grapje van Slideshare ging.

De ophef die ontstaan is naderhand vind ik echter een toonbeeld van onsportiviteit en een gebrek aan realiteitsbesef. Vooral de door mij toch gewaardeerde schrijver Joseph Jaffe (Join the conversation) gaat volkomen los op Slideshare, en noemt hun actie een foute en onethische publiciteitsstunt. Hij schreef er zelfs een uitgebreide post over.

Sorry hoor….maar wat een onzin! Ik denk dat Joseph en met hem vele anderen niet helemaal beseffen dat ze gratis gebruik kunnen maken van slideshare en dus niet moeten zeuren als ze proberen op deze in mijn ogen best leuke manier meer aandacht rondom hun site te trekken. Ze doen hun stinkende best om voor ons een Social media tool op te zetten, waar we dankbaar gebruik van maken, en zouden dan vervolgens niet zichzelf mogen promoten…? Daar klopt iets niet lijkt me….

Dus, Joseph en volgers: Niet zeuren, gewoon grinniken om het idee in plaats van er domweg in te trappen om het daarne compleet af te branden. Er zijn duidelijk wat mensen in de Social scene met een erg kort lontje, jammer!

Over de auteur

Sjef is social media strateeg. Hij is Commercieel Directeur en DGA bij DailyDialogues en is oprichter van Bijgespijkerd.

3 reacties

 1. Gyurka Jansen

  Ben het volkomen met je eens, gewoon een beetje “gezeur”. Voor sommige mensen is het blijkbaar erg moeilijk te erkennen dat je in zo’n grap getrapt bent.

  Of zou het zo zijn dat dit er weer eens duidelijk op wijst dat getalletjes op zich weinig zeggen maar dat je ze met gezond verstand moet interpreteren? 100 punten of bezoekers zegt weinig als je niet weet wat de eenheid precies voorstelt. En op 1 April moet je die eenheden nu juist misschien soms nog nét wat extra wantrouwen 😉

  Beantwoorden
 2. Coen Jacobs | Webbish

  Inderdaad, je hebt helemaal gelijk Sjef. Wat een zeurpiet is die kerel zeg. Beetje snel op zijn teentjes getrapt omdat hij met open ogen in de (inderdaad leuke!) 1 april grap van SlideShare is getrapt. Volgens mij moest hij gewoon even zijn frustratie van zich af schrijven!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.