Leestijd: ca. 2 minuten

Enkele dagen voor het herdenken van het Tiananmen-protest heeft China ook Twitter, Flickr en Hotmail geblokkeert, nadat eerder al de toegang tot YouTube onmogelijk gemaakt. Het laat zich raden dat China tot deze actie over is gegaan om de herdenking van het Tiananmen-protest ook online onmogelijk te maken.

Het Tiananmen-protest was een vredige demonstratie door studenten op het Plein van de Hemelse Vrede, dat bloederig neergeslagen werd. Enkele honderden studenten kwamen hierbij om het leven. Het bekendste beeld van de protesten is de student die, een dag na de bloederige acties van het leger, voor een kolonne tanks ging staan en deze legervoertuigen de weg versperde.

Blokkeren van allerlei websites over de gehele wereld

China ligt al een flinke tijd onder vuur door allerlei maatregelen die de vrijheid van meningsuiting voor de bevolking ernstig beperken. Maar ook andere landen als Australië brengen ‘zwarte lijsten’ uit met websites die volgens de regering niet door de beugel kunnen. Ook Turkije blokkeert met regelmaat diensten van Google.

Voorlopig is het nog onduidelijk of de blokkade van deze websites ongedaan gemaakt zal worden, na de herdenking op 4 juni. Het is goed mogelijk dat de websites ook voor langere en onbepaalde tijd geblokkeerd zullen blijven net als bijvoorbeeld YouTube en Blogger.

Macht van de overheid

Wat wij als Nederlanders, trots op onze eigen mening, hier van vinden laat zich raden. Velen van ons schrijven dagelijks vele berichten op Twitter en publiceren regelmatig een artikel op ons eigen weblog over elk denkbaar onderwerp. Stel je eens voor dat onze regering van de ene op de andere dag zou zeggen dat dit voortaan verboden zou worden. Dat is wat er nu gebeurt in landen als China.

In een democratie als Nederland is zoiets ongekend, maar in landen als China is het aan de orde van de dag. Niet alleen op het gebied van het internet, maar ook in het dagelijks leven is de invloed van de regering duidelijk merkbaar.

Over de auteur

3 reacties

  1. Wimweb

    Ook even melden dat België ook reeds enkele maanden bezig is met een zwarte lijst…

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.