Leestijd: ca. 2 minuten

Gisteren is de navigatieapplicatie van TomTom voor de iPhone beschikbaar gekomen. Net als die van Navigon, kost de versie met kaarten van de Benelux EUR 70,-. Men kan erover discussiëren of dat veel of weinig geld is, maar er ontbreekt iets waardoor het echt waarde creëert. Mobiele technologie en navigatie moeten ons leven makkelijker maken, maar de navigatieapplicaties halen er nog niet alles uit.

Veel mobiele applicaties bevatten informatie gekoppeld aan locaties. Waar zit die vriend (Brightkite)? Waar is een foto genomen (Flickr)? Waar zit de Ikea (Gouden Gids)? Maar we kunnen nog niet direct vanuit die applicaties TomTom, Navigon of een andere navigatieapplicatie opstarten en automatisch naar de desbetreffende locatie navigeren. Navigatie moet een hulpmiddel worden i.p.v. een doel op zich, want een adres overtypen zou toch niet meer nodig moeten zijn.

Navigatiesoftware moet zich eigenlijk gedragen als een stopcontact voor eurostekkers (Wikipedia). Applicaties die gebruik willen maken van navigatie, om de gebruiker op de plaats van bestemming te brengen, gebruiken hun ‘eurostekker’ om de eindbestemming door te geven aan het ‘stopcontact’ van de navigatie.

TomTom en Navigon hebben op andere platformen, zoals Windows Mobile, al wel mogelijkheden om vanuit andere applicaties de bestemming te ontvangen. Helaas maken zij niet gebruik van een standaard, zoals die eurostekker, waardoor de koppeling voor allebei anders is. De meeste mobiele applicaties willen onafhankelijk blijven van het type navigatieapplicatie, maar dat gaat praktisch niet bij het ontbreken van een duidelijke standaard.

Waar blijft die eurostekker voor navigatie? Zijn er technische dilemma’s? Zijn ze bang dat mensen minder willen betalen, als het een echt hulpmiddel wordt? Wachten ze tot iemand anders de standaard gaat opstellen?

Over de auteur

Ralf heeft al jaren een passie voor internet en mobiele technologie, die hij in praktijk brengt met zijn bedrijf Everdune.

3 reacties

  1. Ralf van der Zanden

    @Gyurka: De aarde geeft wel iets meer veiligheid inderdaad 😉

    @Han: Layar is zover mij bekend nog niet beschikbaar op de iPhone, maar wanneer het daar wel op beschikbaar komt, dan zouden zij ook kunnen nadenken over hoe andere applicaties op de iPhone op een gestandaardiseerde manier gebruik kunnen maken van Layar. Uiteraard geldt hetzelfde voor Android, maar daar ben ik wat minder mee bekend op dat gebied.

    Daarnaast is naar mijn mening Layar meer ‘verkennen’ en minder ‘navigeren’. Dus wellicht is er ruimte voor een andere (sub)standaard die je in staat stelt om te kunnen koppelen met applicaties die je je omgeving laten ‘verkennen’.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.