Leestijd: ca. 4 minuten

Wehkamp schreeuwt het deze dagen van de daken: word fan op Facebook en win een minuut gratis shoppen. Klinkt aantrekkelijk, toch? Dus voila, we klikken even op ‘vind ik leuk’. Heb je al geklikt? Niet geschoten is altijd mis, nietwaar?

Vinden we dit wel echt leuk?

Steeds meer bedrijven zetten sociale netwerken in voor de commerciële doeleinden: retweetacties om gadgets te winnen en vind-ik-leukjes op Facebook om dat ene product onder de aandacht te brengen. Maar is dit slim? Is dit een aanpak die ook echt fans en betrokken volgers oplevert?

Ik betwijfel het.

Dit is een gastpost van Joram Dees; zie meer informatie onderaan.

De fan als ‘believer’…

Sociale netwerken zijn ideaal om verbindingen aan te gaan. Dit betekent concreet dat een bedrijf of merk echt de conversatie aan kan gaan met de doelgroep. Denk aan webcare, maar ook aan crowdsourcing en het bieden van een platform voor fans. En met fan bedoel ik dan een Apple-addict die de Facebookpagina van Apple ‘liked’ om aan te geven dat hij een believer is. De Applefan zoekt pro-actief zijn merk op en laat zijn vrienden weten dat hij hiervoor staat; dit geeft hem een bepaalde status, hij verspreidt het Apple-evangelie. Krachtig, nietwaar? Dat is de fan van een merk.

…en de Wehkampfan?

Dan over naar de Wehkampfan. Mensen die actief op zoek gaan naar Wehkamp op Twitter en Facebook. Niet voor de koopjes, niet voor de aanbiedingen, niet voor de minuut gratis winkelen. Gewoon, omdat Wehkamp bij hun lifestyle past, hen status verleend en hun vrienden laat zien waar ze voor staan…

De echte Wehkampfans. Die mensen die Wehkampstickers op de achterruit van hun auto plakken, die hevig afgeven op de V&D tijdens een verjaardag en anti-Bol.com-filmpjes maken. Kent u ze? Ik eerlijk gezegd niet, maar misschien zie ik ze over het hoofd. Veel zijn het er in elk geval niet: de landelijke reclamecampagne levert tot nu toe een schamele 7.000 ‘fans’ op – hoeveel echte blijven er hiervan over?

Fans vs. koopjesjagers

Het voert misschien ver om te zeggen dat Wehkamp de plank hier volledig misslaat, maar op zijn minst gebruiken ze de kracht van het kanaal niet of zeer beperkt. Want wat gebeurt er straks met die fans wanneer de actie over is? Ze zijn fan geworden om te winnen, dus de meesten zullen na verloop van tijd weer op ‘vind ik niet meer leuk’ klikken. Of ze vergeten simpelweg (of weten niet hoe) dit te doen en ergeren zich aan de stroom van commerciële boodschappen.

Sociale netwerken als pushkanaal

Wehkamp – en met dit bedrijf vele andere – zet met name Facebook en Twitter in als traditioneel pushkanaal en degradeert de sociale netwerken daarmee. Het doet mij denken aan de evolutie die e-mailmarketing meegemaakt heeft.

Creatieve marketeers: verenigt u!

Conclusie: sociale kanalen hebben creatieve marketeers nodig, communicatieprofessionals die weten hoe je een dialoog voert (dus geen monoloog) en vernieuwende campagnes bedenken. Geen berekenbare acties die puur gebaseerd zijn op vooraf voorspelde conversiepercentages en een goede ROI opleveren. Want hoe goed de ROI van de Wehkampactie wellicht is; het dient slechts korte-termijndoelen, devalueert Facebook als sociaal netwerk en niet te vergeten: het had gewoon vele malen beter gekund!

Dit is een gastpost van Joram Dees, eigenaar en digitaal strateeg bij Simplefly, bureau voor interactieve communicatie.

Zijn specialiteiten liggen op het gebied van het uitdenken en uitwerken van strategische totaalconcepten.

Over de auteur

Doet dingen bij @marketingfacts en @onlinetuesday. Zoekt antwoord op de vraag: heeft het leven eigenlijk nog wel onzin?

2 reacties

  1. Niels

    Hoi Joram,

    een terechte vraag die je stelt, en vooral de vergelijking met emailmarketing is duidelijk.
    Als je ziet dat nog maar +/- 15% van de email nieuwsbrieven wordt geopend, beloofd dat niet veel goeds voor de toekomst van sociale media.

    Wel jammer dat je de vergelijking met Apple maakt, daar wordt ik ondertussen wel een beetje moe van… 😉

    Wehkamp is ook offline (de catalogus in hun geval) een aanbiedingen-bedrijf, waarbij je korting kreeg hoe meer je bestelde. Dit trekken zij door online, op zich logisch.

    Wat je ziet is dat organisaties die hier offline minder op terugvallen, dit online ook minder doen.

    Een fan die voor korting komt, doet dat bij iedereen, waardoor deze persoon 50+ pagina’s geliked heeft. Dit is net zo goed onmogelijk bij te houden. De waarde van een fan is dan dus nihil, maar wellicht gaat het hen enkel om de incidentele aankoop door zulke campagnes, dat is gewoon een andere insteek.

    Het mes snijdt dus aan beide kanten, ik geloof zelf sterk in de terugkeer van de waarde in de bedrijf / klant relaties. Vooral aangezien de nieuwe generatie immuun lijkt te zijn voor keiharde marketing.

    Beantwoorden
  2. Joram

    Niels,

    Apple-vergelijking is inderdaad makkelijk, maar wel gelijk duidelijk en misschien toch wel de krachtigste! Maar het gaat inderdaad om het punt dat ik maak.

    De insteek van de campagne is m.i. heel duidelijk; gaat inderdaad om impulsaankopen, de aanbiedingenjagers. Mijn punt is dan ook dat je dan niet het de kracht van het medium gebruikt. Sterker nog: het medium devalueert.

    Ongeacht de motieven (die best verklaarbaar zijn) is mijn punt: werk hier niet aan mee. Gebruik de kracht van het medium en zet juist niet de ‘offline’ push-lijn door naar een conversatiekanaal.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.