Leestijd: ca. 3 minuten

1117631389Het bekende Tweakers logo, wie kent het niet?! Tweakers was en is nog steeds voor velen een plek om informatie te vinden en te kunnen delen. Ik weet nog wel dat ik in mijn studietijd Informatica aan de Hogeschool Utrecht zeer veel op de site en het forum (gathering.tweakers.net) te vinden was. Fok was ook een forum waar zeer veel mensen een plek hadden om een mening te geven, dingen te vragen of anderen te helpen. Ik vroeg me laatst af wat de status van deze fora nu is. Zelf kom ik er bijna niet meer. Blijkbaar kan ik de informatie op andere plekken ook krijgen en misschien nog wel sneller en van hogere kwaliteit.

Daarom deponeer ik vandaag graag de stelling; Een forum is history!

Velen zullen het niet met mij eens zijn maar ik denk wel dat forums bezig zijn om iets uit het verleden te worden.

Dit denk ik door het volgende:

  • Kennis is niet toegangkelijk. De drempel is voor mij hoger dan bij social networks en waarom kan ik informatie niet goed doorzoeken ter referentie? Ik wil niet zeggen dat het in de huidige tijd van sites als Facebook, LinkedIn, Hyves beter is maar ik heb toch het idee dat daar minder de cultuur heerst van “Dit moet onder ons blijven.” en “Wij zijn een select groepje toppers en de rest ja…”.
  • Moderators zijn nodig voor de kwaliteit. Elke fora heeft een aantal moderators om ervoor te zorgen dat alles in een forum netjes verloopt. Deze moderator functie ligt bij een beperkt aantal mensen vanuit de organisatie van de site belegd. Vaak komt het voor dat moderators door de bezoekers gezien worden als de irritante figuren die maar doen wat ze willen zonder dat daar echt iets van gezegd wordt.
  • Delen met de buitenwereld zeer moeilijk. Binnen forums zijn soms ellenlange discussies gaande waar lang niet alles nuttig is. De nuttige reacties wil je eigenlijk delen met je vrienden die er misschien ook wat aan hebben. In veel forums is dit nog niet mogelijk waardoor de kennis weer beperkt blijft tot een select groepje.

Is een forum dan helemaal verleden tijd? Nee dat denk ik niet. Er zullen altijd fora blijven bestaan en ik hoop dat bovenstaande beweringen snel ontkracht worden door nieuwe mogelijkheden binnen de bestaande software die gebruikt wordt. Echter dat er wat veranderen moet is mij helder.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en forumgeschiedenis. Memorabele reacties, posts, discussies! Je mening geven over de toekomst van fora is ook zeer interessant en draagt bij aan misschien een bredere kijk op Social networks nu en in het verleden.

Over de auteur

Coen is eigenaar van Blue Factory Internet. Gespecialiseerd in onderhoud van websites (WordPress, Magento, SEO en webredactie).

7 reacties

  1. Jasper

    Eén opmerking: “Kennis is niet vrij toegankelijk. Waarom moet ik mij eerst registreren en waarom kan ik informatie niet vrij doorzoeken ter referentie?”
    Hoe moet ik deze opmerking precies zien? De zoek functie staat open voor gebruikers zonder Tweakers-Account. Of bedoel je iets anders?
    En je noemt Facebook als voorbeeld, terwijl Facebook juist alles dicht zet voor gebruikers zonder Facebook-account.

    Beantwoorden
  2. Coen Meerbeek

    Ik betrek dit meer op de toegankelijkheid van een forum als geheel. De drempel vind ik hier zelf hoger dan bij een Social Network.
    Daarnaast vind ik de kwaliteit van de zoekresultaten onder de maat.

    Zal het even anders formuleren! Bedankt voor je reactie!

    Beantwoorden
  3. Jasper

    Thanks.

    Alle punten die je noemt klinken heel erg als iemand die een forum als GoT is ontgroeit 😉

    De zaken die je aanhaalt hebben wat mij betreft bijzonder weinig met een forum in het algemeen te maken, maar met de insteek die Tweakers.net met het forum heeft.
    Even inhoudelijk op je 3 punten:
    1) Elke site die de behoefte heeft, kan een mogelijkheid toevoegen om een account te creeëren met b.v. Facebook connect. Tweakers.net heeft deze behoefte niet of nog niet.
    2) Tweakers streeft naar een zo hoog mogelijk niveau. Zaken die onder de norm zijn of zaken die buiten het beleid vallen worden geweerd. De moderators vinden zij nodig om dit niveau hoog te houden. In andere forum omgevingen zijn moderators niet nodig en zorgen bezoekers er zelf voor om het niveau hoog te houden. Ik vind het te kort door de bocht om te stellen dat elk forum moderators nodig heeft.
    3) Idem als punt 1, een share optie is zo toegevoegd. Je hebt zeker een valide punt dat veel fora het niet mogelijk maken om naar 1 specifiek bericht te linken.

    En nee, ik ben geen GoT-groupie 😀

    Beantwoorden
  4. Coen Jacobs

    Misschien is het eens tijd om de krachten van zowel sociale netwerken als die van forums te bundelen en een soort ‘sociaal forum’ te bouwen?

    Dit klinkt misschien wat abstract en dat is het vooralsnog ook nog wel. Maar als we onszelf de vragen stellen; “Wat is er zo goed en bruikbaar aan sociale netwerken?” en “Hoe kunnen we dit toepassen binnen de technieken en architectuur van forums?” moeten we toch een goed concept kunnen bedenken hier uit?

    Nu even wat weinig tijd om het verder uit te denken, maar deze reactie moet hier het één en ander in gang kunnen zetten denk ik. 🙂

    Beantwoorden
  5. Coen Meerbeek

    Via Twitter kreeg ik een reactie dat ik een forum niet als Social Network zou zien. Dat zeg ik niet.
    Voor mij is een Social Network het begin van de groups zoals we die nu binnen Social Networks als LinkedIn kennen.

    Over moderators zal ik een apart artikel schrijven omdat ik denk dat hier genoeg over te vertellen valt.

    Het doel van dit artikel was het gezamelijk nadenken over de toekomst van de fora zoals we ze kennen.

    Ben overigens benieuwd naar de bezoekers aantallen van een forum uitgezet naast de groei van sites als Facebook.

    Bedankt voor de leuke reacties in ieder geval 🙂

    Beantwoorden
  6. Polle

    Leuk bericht om te lezen, ben zelf ook erg actief geweest op GoT, met de Kroeg/Huiskamer als favo hang-out! Na het grote redesign verhaal ben ik eigenlijk amper nog op de website geweest.

    Dat had ook te maken met mijn nogal sterk verminderde interesse in het technische verhaal en het ontwikkelen van een leven dat zich vooral op professioneel gebied op online richt, prive juist stukken minder.

    Ik heb echter goede herinneringen aan het eindeloos lurken, het is echt een subcultuur (geweest?) met een eigen manier van communiceren en vooral veel humor, van het vaak nogal droge soort. Maar ik heb er ook echt veel kennis opgedaan.

    Heb verder weinig verstand van Social dus meng me niet in die discussie, was in ieder geval leuk even wat herinneringen op te halen!

    Beantwoorden
  7. Kees Romkes

    “verzadiging” of “Vergrijzing” van een community is hier naar mijn idee debet aan, het is echt een niche forum geworden, waar de inhoud van bizar hoge kwaliteit is, echt een pluim wat dat betreft voor Tweakers.net in het algemeen…

    Ik heb er ook ontzettend veel posts (http://gathering.tweakers.net/forum/myreact/23105) gemaakt, bijgehouden, gelachen, gehuild en ja het past niet meer bij mijn persoonlijke ontwikkeling, maar dat heeft wellicht ook te maken met de computerontwikkelingen in het algemeen…

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.