Leestijd: ca. 5 minuten

Terwijl ik op dit moment vast zit op Utrecht Centraal heb ik de laatste ‘bladzijden’ van Easycratie gelezen. De vraag is alleen of ik het bladzijden kan noemen terwijl ik het boek heb gelezen op mijn iPad.

Alvorens ik dieper in ga op het boek moet ik zeggen dat het een aparte gewaarwording is om een boek via je iPad te lezen in plaats van papier. Om eerlijk te zijn kan ik niet echt zeggen dat ik erg tevreden ben, omdat je toch anders leest en voor mijn gevoel ik niet zo diepgaand en inhoudelijk gaat dan op papier. Een iPad, of elke andere willekeurige digitaal apparaat, schreeuwt om interactie en je gaat door gewenning direct meer scannend lezen. Kortom, ik blijf een papieren lezer!

Nu terug naar Easycratie, want daar gaat het artikel immers over! In één woord, GEWELDIG! Ik kan er lang en breed over uitweiden, maar deze korte en krachtige uitleg dekt beter de lading. De visie die Erwin Witteveen (@RwinW) en Martijn Aslander (@resourcerer) hebben, delen en overbrengen wordt in duidelijke taal overgebracht en met name veel versterkt met voorbeelden. Omdat het concept van Easycratie niet makkelijk is te vangen, zeker voor geïnstitutionaliseerde bureaucratie-adepten, maken de voorbeelden het zowel tastbaar als ook praktisch inzetbaar.

Opbouw
Het boek start met een overzicht van de Easycratie-bibliotheek, wat direct een krachtig voorbeeld is van een andere kijk op kennis. Dit hoofdstuk somt de boeken, artikelen en kennis op die als inspiratie hebben gediend voor de Easycratie. Op deze boekenlijst kwam ik een aantal interessante nieuwe titels tegen die ik inmiddels aan mijn to-lees-lijst heb toegevoegd.

Vervolgens gaan Martijn en Erwin dieper in op de diverse onderdelen van de Easycratie, die tezamen de fundering voor dit gedachtegoed. Hier gaat het boek in op zwermen van mensen, de kracht van netwerken, kennisontwikkeling en innovatie in een netwerkeconomie, waardebepaling (ja, er is meer dan geld!) en zingeving. Hierna laten de auteurs zien hoe dat de Easycratie kan werken in zowel de profit als non-profit sector, een tweetal hoofdstukken waar voorbeelden centraal staan.

Het boek heeft een duidelijke lijn waarbij eerst de diverse onderdelen van de Easycratie uitgelegd worden om vervolgens daar een praktische beleving aan te koppelen die leidt naar het afsluitend hoofdstuk. Dit hoofdstuk vormt de conclusie van het boek en legt uit dat we met zijn allen anders moeten gaan werken, slimmer moeten gaan werken.

Concept of levenswijze?
Sterk vind ik aan dit hele verhaal dat het niet alleen maar een boek is, het is veel meer een compleet concept en wellicht zelfs levenswijze. Naast een iPad / iPhone app is er ook een weblog en bijbehorende nieuwsbrief. Erwin Witteveen houdt de online dialoog rondom Easycratie in de gaten en het boek is zelfs digitaal te krijgen. De vernieuwende kijk op de wereld die gepropageerd wordt bestaat dus niet alleen in tekst, maar wordt ook daadwerkelijk tot leven gebracht. Dit geeft de inhoud van het boek meer slagkracht en geloofwaardigheid.

Persoonlijk vond ik het boek erg prettig om te lezen, heb ik toch een aantal nieuwe dingen geleerd en heb ik met name een verduidelijking van mijn persoonlijke visie hiermee verkregen. Veel van de theorie uit het boek was me bekend, maar dat maakte het boek desondanks niet saai of zonder toegevoegde waarde. Ik denk dat het een goede overview geeft van de huidige literatuur en op een unieke wijze de onderliggende patronen en synergie tussen deze literatuur smeedt tot een compleet nieuw concept.

Teeven en het downloadverbod
Met name de ideeën over andere vormen van waardebepaling spreken me erg aan en hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld waardebepaling achteraf. Dit concept is bekend geworden, wat uiteraard geen toeval is, door o.a. Martijn en is ook een visie waar ikzelf al mee hebt gewerkt & geëxperimenteerd. Verder vond ik met name het hoofdstuk over talent in netwerken erg interessant en is in mijn ogen één van de belangrijkste onderdelen van het boek het hoofdstuk over de dynamiek en slagkracht van netwerken. Een hoofdstuk waarvan vandaag een schoolvoorbeeld  in het nieuws kwam, namelijk dat staatssecretaris Teeven een download-verbod wil faciliteren, wat in mijn ogen een bij voorbaat gedoemde missie zal zijn. Beste mijnheer Teeven, ik raad u ten sterkste aan het boek Easycratie te lezen en tot dezelfde conclusie te komen als Martijn & Erwin: If you can’t beat them, join them!

In mijn optiek is dit een must-read voor iedereen omdat de Easycratie overal om ons heen is, de Easycratie invloed heeft op al onze levens en de wellicht de nieuwe standaard zal worden binnen afzienbare tijd. Ik hoop dat in ieder geval!

Over de auteur

Kevin is verhalenverteller, student & social media strateeg bij Pondres met een passie voor nieuwe media, social media, duurzaamheid en innovatie. Professioneel bemoeial, spuit 11 & semi-ongeleid projectiel.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.