Leestijd: ca. 4 minuten


“If you can choose your shoes, you can change the world” Tonee Ndungu (@ToneeNdungu).

Het 1%Event is een initiatief van 1%Club dat via nieuwe media probeert mensen actief betrokken te krijgen bij NGO projecten. Het Web 2.0 project geeft mensen de mogelijkheid 1% tijd, 1% kennis en 1% geld te doneren aan projecten over de gehele wereld. Door 1%club zijn er al 107 projecten gerealiseerd met behulp van meer dan 280.000 euro. Dit gebruik van nieuwe media staat nog veel meer centraal tijdens het 1%event. Bedenk hoe Web 2.0 kan helpen bij het inspireren van geweldige projecten!


De dag begint met enkele presentaties waarna er 3 open space sessies zullen zijn. Bart Lacroix en Anna Chojnacka, oprichters van 1%Club, openen het evenement met een korte terugblik over hoe 1% begonnen is. Ze wilden mensen actiever krijgen, meer betrokken bij de alle geweldige projecten die er zijn om de wereld te verbeteren, groot of klein. Zij zagen Web 2.0 als HET middel om dit te bereiken. Vandaag is het de bedoeling dat we samen nieuwe ideeën gaan creëren voor NGO’s. Hun motto aan iedereen in de zaal is dan ook: “Take your energy, take your efforts and start creating now!!”

“Let’s do it!” is een viral video van een fantastisch project waarbij een groep van 40.000 mensen in Estland in 1 dag 10.000 ton afval hebben verzameld en opgeruimd! Tiina Urm vertelt als oprichtster over dit project. In het begin geloofde niemand dat haar project mogelijk was; bedrijven vroegen of ze een stad wilde opruimen, of een bepaald gebied, maar nee Tiina wilde in 1 dag heel Estland opruimen! “Everything is possible, if you just start doing it”! Tiina Urm geeft aan wat volgens haar de belangrijkste principes zijn als je een project wilt starten: 1) Als je een probleem ziet, doe er iets aan! Er is niemand anders die het voor je gaat doen. 2) Je kunt iemand anders aanwijzen als schuldige van het probleem, maar dat lost het probleem niet op. 3) JIJ bent degene die alles beter kan maken als je maar begint!! Sinds het evenement wordt er vaker opgeruimd, daarbij gaan mensen anders met hun afval om. Ook in andere landen zijn er gelijksoortige evenementen georganiseerd. Tiina eindigt met de vraag wanneer Nederland mee zal gaan doen.

Daarna komt Marlon Parker uit Zuid-Afrika het podium op. Hij wil van het publiek weten “What’s in your box?”. Hij zegt dat iedereen redenen kan bedenken waarom hij/zij iets niet kan doen. Maar je hebt altijd wel IETS bij je waarmee je de wereld kunt veranderen. Marlon Parker woonde in een slechte wijk in Zuid-Afrika waar veel drugs werden gedeald, al op 10jarige leeftijd. Veel meisjes hebben zo weinig respect voor hun leven dat ze een specifieke vorm van Russisch roulette spelen waarbij ze in zo weinig tijd met zoveel mogelijk mannen naar bed gaan, met het idee wie kan het snelste HIV oplopen. Om deze problemen op te lossen heeft Marlon 14 jongeren, met zeer verschillende achtergronden, opgeleid om problemen op te lossen voornamelijk via co-creation. Zo hebben ze een mobiele counseling service opgericht. Marlon vraagt ons wat we in onze doos ter beschikking hebben. Hij had alleen een idee en een slechte pc, maar “passion will get you far”! Marlon eindigt met advies aan het publiek: “The way to get started is to quit talking and begin doing” (Walt Disney).

De eerste Open Space sessie begint nu met 10 verschillende projecten die graag met behulp van nieuwe media verder ontwikkeld willen worden. En hoe ga jij de wereld verbeteren?

Over de auteur

Natalie werkt als Projectleider Sociale Media bij de Fac Geesteswetenschappen van Universiteit Utrecht. Naast haar werk houdt zij van koken, creatief zijn en fantasy lezen.

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.